Бизнесмен ще отговаря за смъртта на взривена журналистка

Повдигнаха обвинение на на бизнесмена Йорген Ферек за съучастие в убийството

Новини
08:50 - 01 Декември 2019
2029
Бизнесмен ще отговаря за смъртта на взривена журналистка

Бизнесменът Йорген Фенек вече е повдигнато обвинение за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция от малтийските магистрати, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Фенек е обвинен в съучастие в ликвидирането на репортерката, в принадлежност към престъпна групировка и в съучастие в причиняването на експлозия.

53-годишната Каруана Галиция загина при взрив в автомобила си през октомври 2017 г. Трима мъже, заподозрени за детонирането на бомбата в автомобила, очакват разглеждането на делата им в съдебно заседание.

Водещият следовател Кийт Арно заяви, че Фенек е бил наблюдаван във връзка с разследването и задържан, когато на 20 ноември се опитал да напусне Малта с яхтата си.

Фенек бе заявил, че ще разкрие информация за убийството, ако бъде помилвано но искането му бе отхвърлено.

Фенек бе посочен като собственик на тайна офшорна компания на име "17 Блек", създадена с цел да прави парични преводи по сметките на двама високопоставени малтийски служители срещу неуточнени услуги.

Осем месеца преди смъртта си Дафне Каруана Галиция написа в своя блог за разследваща журналистика, че "17 Блек", спомената в така наречените Панамски досиета, е свързана с малтийски политици, отбелязва Асошиейтед прес.