Близките на убития в Борисовата градина Георги търсят справедливост

Вчера Йоан Матев се изправи пред съда, но без белезници

Новини
09:09 - 18 Юни 2020
1377
Близките на убития в Борисовата градина Георги търсят справедливост

Вчера Йоан Матев, подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015-та година, за първи път застана пред съда без белезници. От месец април насам той е под домашен арест.

По-леката мярка за неотклонение на Матев предизвика протестно мирно шествие пред Съдебната палата в София. Въпреки изминалите години и липсата на белезници на ръцете, Йоан Матев отново запази мълчание пред медиите в съда.

Подсъдимият е с проследяваща гривна, за да не избяга, но според вуйчото на починалото момче, това е ненадеждно.

"Не сме притеснени за това, че няма да има справедлива присъда. Вярваме, че ще има такава. Това, което искаме, е възможно най-бързо делото да приключи с присъда. Вярваме, че Йоан Маетв е извършителят. Има абсолютно категорични доказателства за това", каза в ефира на Нова тв Илиян Георгиев, вуйчо на убития Георги.

"Настояваме за максимално наказание за престъплението. Тъй като той е непълнолетен това са 12 години затвор", посочи още той.

"Когато е извършвал това, в което е обвинен, Матев е бил непълнолетен. Действията му обаче не са съвсем като на такъв и за това се говори по-малко. Защо един 17-годишен излиза от вкъщи с нож, вместо с учебниците си", коментира Диана Иванова, приятел на семейството.

Според семейството и приятелите на Георги процесът срещу Йоан тече твърде бавно. Делото е в начална фаза и продължава с разпити на свидетели.

Ако бъде признат за виновен, Йоан Матев може да получи наказание лишаване от свобода от 5 до 12 години. Времето, в което е задържан в ареста или вкъщи, ще бъде приспаднато към присъдата.