Близо 2000 умрели в САЩ за 24 часа

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че до края на юни в страната ще бъдат произведени 110 хиляди устройства за изкуствена вентилация

Новини
08:27 - 08 Април 2020
2380
Близо 2000 умрели в САЩ за 24 часа

Почти 2000 души, заразени с новия коронавирус, са починали в Съединените щати през последните 24 часа, сочат данни на университета Джонс Хопкинс, предаде АФП.

Рекордната дневна цифра от 1 939 починали повиши общия брой на смъртните случаи в САЩ до 12 722, което се доближава до най-тежко засегнатите досега държави - Италия със 17 122 загинали и Испания с 13 798.

Президентът Доналд Тръмп по-рано обвини Световната здравна организация, че е реагирала бавно и е про-китайски настроена.

Той постави под въпрос защо СЗО е дала „такава погрешна препоръка“, очевидно визирайки съветите на органа на ООН да не се ограничават международните пътувания като мярка за спиране на вируса, който първо се разпространи от Китай.

"Те го нарекоха грешно... Те наистина пропуснаха момента. Можеха да го обявят месеци по-рано", заяви Тръмп.

Американският президент беше широко критикуван за това, че първоначално е омаловажил опасността от вируса, оприличавайки го на обикновен грип и заявявайки че е под контрол в САЩ. По-късно Тръмп беше принуден да признае, че заразата е създала национална извънредна ситуация.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че до края на юни в страната ще бъдат произведени 110 хиляди устройства за изкуствена вентилация на белите дробове, животоспасяващи в справянето с пандемията от коронавируса.

"Ще имаме 110 хиляди (нови) устройства за кратък период от време. Надявам се да не се нуждаем от тях в такова количество… Ще успеем да помогнем на други страни, които имат остра нужда от устройствата за механична вентилация", каза Тръмп на пресконференция.

Той уточни, че производството на респираторите ще разчита на капацитета на компании като „General Motors” и „General Electric”, а обявеното количество машини ще бъде готово до края на юни.

Тръмп каза, че САЩ са получили искане от Обединеното кралство за доставка на 200 американски респиратора. "Ние ще решим този въпрос за тях", заяви американският президент.

Три болници в американския щат Масачузетс са получили разрешение за провеждане на първите клинични изпитания в страната на японското лекарство Avigan, което може да се използва за лечение на коронавирус, съобщи вестник "Бостън глоуб", цитирайки медицински източници.

По-рано беше съобщено, че клиничните изпитания на лекарството Avigan, известно още като Favipiravir и Favilavir, като обещаващо средство за лечение на пневмония, причинена от новия коронавирус са започнали в Япония в края на март. Лекарството е разработено от Fujifilm Toyama Chemical Co за лечение на грип преди шест години. Въпреки това, по време на експерименти върху животни, са открити странични ефекти. В резултат на това препаратът е изваден от употреба при бременни жени и е включен в списъка с лекарства, за които е възможно лечение по специална преценка на властите. Междувременно китайски лекари откриха ефективността му при лечение на пневмония, причинена от COVID-19.

Според вестника американската агенция по храните и лекарствата (FDA) е дала разрешение за тестване на малки количества от лекарството.

Японската агенция Kyodo, позовавайки се на източници в медицинските кръгове, по-рано съобщи, че в момента в Япония има налични количества Avigan, достатъчни за лечение на пневмонията, причинена от коронавирусна инфекция за 700 000 души. Токио обмисля възможността да предостави безплатно лекарството за други страни за лечение на пациенти с пневмония.

Според най-новите данни от университета Джонс Хопкинс, броят на случаите на инфекция с COVID-19 в САЩ надхвърли 386 000, а повече от 12 000 души са загинали.