БНР: Силвия Великова призовавала за бунт

Журналистката не била сваляна от ефир, бил променен графикът й

Общество
12:29 - 13 Септември 2019
8606
БНР: Силвия Великова призовавала за бунт

Ръководството на Българското национално радио (БНР) изпрати до медиите официална позиция по скандала с взетия ресор и свалянето от микрофон на водещата Силвия Великова.

Управителният съвет съобщава, че журналистката не е свалена от ефир, но е променен графикът й на водене - без да се посочва какъв ще е новият. УС посочва три причини за решението.

Първо, Великова не давала различни гледни точки в предаването си и проявявала пристрастност.

Второ, заради нея на БНР е наложена глоба от СЕМ за изнасяне на лични данни в ефир. Това е станало в материал, подготвен от Силвия Великова, се посочва в съобщението, но не се цитира конкретният казус.

Третата причина е, че по време на годишния си отпуск, "в нарушение на Кодекса на труда, тя е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест." 

Ето я и цялата позиция на БНР: 

Поради силния обществен отзвук Управителният съвет /УС/ на Българското национално радио /БНР/ покани и изслуша и.д. Директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова. УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми. Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички“ на програмата. Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес.