Бодигард на Тодор Живков напира за общинар

Политика
22:15 - 07 Октомври 2019
18653
Бодигард на Тодор Живков напира за общинар

Личен телохранител на Тодор Живков напира за общински съветник в Пазарджик. Бизнесменът Борислав Даскалов обаче е заличен като водач на листата на една от малките партии, гласи решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в града край Марица.

Даскалов обжалва пред Централната избирателна комисия (ЦИК), която е отхвърлила жалбата, предаде БТА.

ОИК се мотивира, че бившият служител на УБО няма настоящ адрес в страната.

Охранителят на Тодор Живков обаче алармира, счита, че отговаря на изискванията на чл. 397, ал. 1 ИК, поради това че има адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес, към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите - 26 април 2019 г., като постоянният и настоящият му адреси съвпадат.

Борислав Василев Даскалов твърди, че на 24.07.2019 г., без да е подал заявление за дерегистрация по настоящ адрес, дирекция "ЕСГРАОН" при община Пазарджик служебно е извършила заличаване на настоящия му адрес - без негово знание и съгласие.

От проведен разговор със служители на дирекцията екс полицаят узнал, че заличаването на настоящия му адрес е извършено, тъй като в периода от месец май 2019 г. до 30.08.2019 г. два пъти не бил открит на заявения адрес.

Това обаче се дължало на обстоятелството, че през посочения период от време често му се налагало да пътува до София като придружител на болния му баща във връзка с медицински прегледи, изследвания и полагане на ежедневни грижи за него.

По същата причина от надпреварата отпада и един от претендентите за кметския пост в Паталеница – Иван Димитров, издигнат от една от управляващите партии. По свое желание отпада от борбата и един от предложените за съветници от лява коалиция - Ганчо Маринов.

Борислав Даскалов е роден на 11 октомври 1966 година в град София. Зодия Везни. Основното си образование завършва в 57-о спортно училище „Наум Охридски“ в столицата със специалност спортна гимнастика и футбол, а средното си образование приключва през 1984 г. в Средното милиционерско училище „Феликс Едмундович Дзерджински” в Пазарджик.

Учи висше образование във ВИФ „Г. Димитров“ сега – НСА с първа специалност треньор по карате, а втора - ЛФК.

Три мандата е общински съветник в Пазарджик от 1995 г. до 2007 г., три пъти кандидат за кмет на общината, и трите пъти на трето място, два пъти кандидат за народен представител от 13-ти МИР – Пазарджик.

Бивш член на Националния съвет на ПП „Евророма“ и областен председател на Пазарджик. От 1984 до 1991 година работи в УБО като охрана на Политбюро на ЦК на БКП, включително и на Тодор Живков. Бизнесмен е от 1992 г.

Опитът му да се завърне в местната политика е неуспешен, но засега. И трите решения са неокончателни и може да бъдат обжалвани пред ЦИК.