Боевете между Израел и „Хамас“: Новата офанзива ще обхване всички части на Газа

Израелската армия заяви, че е атакувала „тунелни шахти, командни центрове и съоръжения за съхранение на оръжия“

Актуални новини
08:35 - 04 Декември 2023
3157
Боевете между Израел и „Хамас“: Новата офанзива ще обхване всички части на Газа

Новата израелска сухопътна офанзива ще обхване всички части на Ивицата Газа, съобщи „Асошиейтед Прес“, позовавайки се на военни източници.

 Според представители на израелската армията „операцията срещу „Хамас“ ще бъде не по-малко силна от разрушителните атаки на север“. 

Тежки бомбардировки последваха заповедта за спешна евакуация на цивилното население. Палестинците обаче твърдят, че вече няма къде да отидат, защото територията е изолирана, а границите с Израел и Египет са затворени. 

Голяма част от население на Газа е буквално натъпкано на юг, след като Израел нареди на цивилни да напуснат северната част на анклава в първите дни на войната, която беше предизвикана от военното крило на „Хамас“ на 7 октомври. 

Израелската армия заяви, че в неделя вечерта нейните бойни самолети и хеликоптери са ударили цели в Газа, включително „тунелни шахти, командни центрове и съоръжения за съхранение на оръжия“. Военните признават и за „мащабни въздушни атаки в района на Хан Юнис“.

  Организацията на обединените нации (ООН) изчислява, че 1,8 милиона жители на Газа са били разселени. „Близо 958 000 от тях са в 99 бази на ООН на юг“, каза Джулиет Тома, директор по комуникациите в агенцията на ООН за палестинските бежанци.

След като падна мрака, стрелба се чу в централния град Дейр ал-Балах, докато ракити осветяваха небето, съобщава още „Асошиейтед Прес“. В небето на втория по големина град в Газа - Хан Юнис, бяха забелязани израелски дронове. Върховният представител на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за прекратяване на войната, като каза, че „страданието на цивилното население е твърде голямо за понасяне“. 

Министерството на здравеопазването в управляваната от „Хамас“ Ивица Газа съобщи, че броят на жертвите там от 7 октомври насам е надхвърлил 15 500, като има и над 41 000 ранени. 

Министерството не прави разлика между смъртта на цивилни и на бойци, но съобщава, че 70% от загиналите са жени и деца. Говорител на здравното министерство увери също така, че стотици са били убити или ранени след края на едноседмичното прекратяване на огъня в петък. „По-голямата част от жертвите все още са под развалините“, каза Ашраф ал-Кидра. 

Страховете от по-широк конфликт се засилиха, пише още „Асошиейтед Прес“. Надеждите за ново временно примирие в Газа избледняват. Прекратяването на огъня улесни освобождаването на десетки от около 240-те израелски заложници на „Хамас“, държани в тунелите под земята. А в същото време Израел освободи в замяна на палестинци, излежаващи присъди в затвори на тяхна територия. 

Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че войната ще продължи, докато „всичките цели на Израел бъдат постигнати“, а едната от тях е окончателното премахне „Хамас“ от властта в Газа. На този фон високопоставен представител на ислямската групировка Осама Хамдан заяви, че „подновяването на преговорите с Израел за по-нататъшен обмен на заложници и затворници трябва да бъдат обвързани с окончателното прекратяване на огъня“. 

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби поясни, че САЩ работят „наистина усилено за възобновяване на преговорите“.