Богородичният пост започна

Култура
08:03 - 01 Август 2021
2590
Богородичният пост започна

На 1 август започна Богородичният пост. Той е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.

През тези две постни седмици (1-14 август) вярващите се подготвят за празнуването на Успението на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август. В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Както при всеки пост, по време на Богородичния пост се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, и се стремим в благодетелен живот и добродеяния.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и несготвена храна. Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба.

На 1 август църквата отбелязва паметта на Свети мъченици Седем братя Макавеи. - Авим, Антонин, Гурий, Елеазар, Евсевон, Алим и Маркел, майка им Света Соломония и учителят им Свети Елеазар. Тяхната история и дейност е разказна във Втора книга Макавейска. Те са начело на въстание, довело до възстановяването на службата на Йехова във Втория храм.