Бойко с крачка пред Тръмп: Кристалина става шеф на МВФ?

Свят
14:00 - 05 Юли 2019
3397
Бойко с крачка пред Тръмп: Кристалина става шеф на МВФ?

Досегашният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева може да бъде следващият  шеф на Международния валутен фонд. Новината дойде от западни анализатори, цитирани от AФП. След рокадите в избора на имена за европейските лидери, където Георгиева изпадна от възможните позиции, името й се появи сред номинираните за престижната длъжност за наследник на французойката Кристин Лагард.

Досега за следващ директор на МВФ упорито се спрягаше името на предложения от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп - Дейвид Малпас, който в момента е президент на Световната банка, но според различни източници в последните месеци подкрепата за него е значително намаляла. Борбата към този момент била основно между него, няколко французи и Георгиева, която имала подкрепата не само на европейско, но и на азиатско ниво.

По правило, ако МВФ отново бъде оглавен от европеец, то Световната банка ще се държи или от американец, или от канадец. Затова и кандидатурата на Марк Карни, който има 3 гражданства - канадско, британско и ирландско, е слабо вероятно да срещне нужната подкрепа. Така битката за директор на МВФ ще се води между директорът на френската банка Франсоа дьо Галю, бившият финансов комисар на ЕС Пиер Московиси, и Георгиева. 

Досега от 11-ата лидери на МВФ, петима са били французи, с общо най-дългите мандати. Това също дава шанс източноевропеец в лицето на Кристалина Георгиева да оглави институцията, коментират анализатори. А у нас на високо ниво вече се появиха и прогнози, че ако това се случи, значи премиерът Бойко Борисов, открито заставащ зад всички кандидатури на бившата заместничка на Жан Клод Юнкер, е победил Тръмп с неговата кандидатура на Малпас.