Бойко се похвали: С Асен и Кирил договорихме още 62 млн. лв. за културата

Лидерът на ГЕРБ бе гост за откриването на нова детска градина в Раковски

Новини
12:00 - 12 Декември 2023
2491
Бойко се похвали: С Асен и Кирил договорихме още 62 млн. лв. за културата

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се похвали, че се е договорил с Асен Василев и Кирил Петков да бъдат отпуснати с около 60 млн. лв. повече от бюджета за култура. Той говори пред журналисти в Раковски, където бе гост за откриването на нова детска градина.

Поводът е протестното шествие от миналата седмица на културни дейци, музиканти, артисти, библиотекари и служители на музеите от цялата страна с искане за повече средства за сектора и увеличение на заплатите. Тогава обаче Асен Василев обяви, че не вижда причина за протест, тъй като бюджетът за култура вече е увеличен.

"Ще го съобщим с Кирил Петков и Асен Василев заедно, защото заедно го правихме, тези шейсет и няколко милиона за култура, които допълнително ще се дадат", обяви Борисов. Посочи, че на срещата е била и ДПС.

Има много неща, които са ни притеснявали. Много неща, които коригирахме. Не може да допуснем да се бутат културните дейци, нашите артисти с полиция. От ГЕРБ направихме отстъпки, за да се получи нещо, което удовлетворява максимално партиите, които ще гласуват за бюджета. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пре журналисти. Той присъства на откриването на нова детска градина в град Раковски.

" Трябва да си платим цената за тези години безвремие. Ще я платим горчиво. Помните ли нулевите бюджетни дефицити и как бяха изядени през тези години. Разбира се, че ще има протести." 

В замяна на допълнителните средства за култура председателят на ГЕРБ обяви, че ще си помисли дали да не приеме настояването на "Продължаваме промяната - Демократична България" обществените поръчки за лекарства, включително за онколекарства, да се провеждат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), вместо както досега - от Министерството на здравеопазването. Тъкмо това настояване допреди две седмици беше водеща причина за ГЕРБ и ДПС да отхвърлят бюджета на здравната каса.

По темата Австрия и ветото ни за Шенген, Борисов заяви: "В момента австрийците казват, България да се върне три години назад, както беше при Бойко Борисов, и тогава няма проблем с Шенген. Това казват австрийците на прост език. И много правилно казват - след като българите разградиха границата три години след Борисов и на власт дойдоха аматьори вътрешни министри, ако обичате, взимайте си ги мигрантите, които пускате да идват в Австрия."

"Кое е нечестно в австрийската позиция? Нямаме полезен ход, ако не се стегнем и не работим – от една страна дипломацията, от друга страна - законите, от трета страна - миграцията. Просто трябва да върнем времето преди "промяната", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Има много неща, които са ни притеснявали. Много неща, които коригирахме. Не може да допуснем да се бутат културните дейци с полиция. От ГЕРБ направихме отстъпки, за да се получи нещо, което удовлетворява максимално партиите, които ще гласуват за бюджета. Договорихме в Бюджет 2024 да бъдат отпуснати допълнителни 60 и няколко млн. лв. за сектора "Култура", допълни Борисов.

"Трябва да си платим цената за тези години безвремие. Ще я платим горчиво. Помните ли нулевите бюджетни дефицити и как бяха изядени през тези години. Разбира се, че ще има протести."