Бонус: Главчев предлага Радев да ръководи делегацията за срещата на НАТО

Освен президент и премиер, в групата са и военният и зам.-външният министър, началници на кабинети

Новини
14:26 - 27 Юни 2024
2510
Бонус: Главчев предлага Радев да ръководи делегацията за срещата на НАТО

Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на България в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните - членки на НАТО, която ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон, САЩ. Това съобщи правителствената пресслужба, предаде БНР. 

Позициите не са публикувани, като приложенията са само за служебно ползване. Кабинетът предлага на държавният глава Румен Радев да ръководи българската делегация за срещата и съобразно хода на дискусията да изложи приетите от Кабинета рамкови позиции.

Като ръководител на делегацията ни и въз основа на рамковите позиции президентът ще може да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике от срещата.

С правителственото решение е утвърден и състав на делегацията ни във Вашингтон. Освен президент и премиер в нея са включени министърът на отбраната, Началникът на отбраната, постоянният представител на България към НАТО, заместник-министърът на външните работи Невяна Митева, началниците на кабинетите на президента и на премиера, трима от секретарите на президента, директори на дирекции в Министерският съвет и други служители от двете ни институции.

Преди дни стана ясно, че президентът Румен Радев и служебният премиер и външен министър Димитър Главчев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон. 

До това решение се стигна, след като преди ден Главчев изпрати писмо до председателя на парламента Рая Назарян от ГЕРБ, в което настояваше Народното събрание да реши дали той или Радев да представлява страната на предстоящото събитие. 

Въпросът бе обсъден на председателския съвет на Народното събрание преди началото на пленарното заседание миналия петък, но не бе постигнато съгласие. 

ДПС, ПП-ДБ и "Величие" настояваха на срещата да иде Главчев. БСП и "Възраждане" – че трябва да е Радев. Лидерът на ГЕРБ пък обяви, че по време на тяхното управление е ходел президентът. 

Лидерът на ДПС Делян Пеевски също обяви, че не президента Радев, а Главчев трябва да участва в срещата. "Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели", заяви Пеевски. По думите му страната ни трябва да има представител с ясен евроатлантически профил, който да изрази категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното право на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия.

"Категорична позиция за това, че България трябва да бъде представена на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от министър-председателя Димитър Главчев", допълни Пеевски.

Среща на върха на НАТО ще се проведе в периода от 9 до 11 юли във Вашингтон. Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-та годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон. Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване.