Борис Бонев - голямата изненада в София

Кандидат-кметът горд, че е привлякъл много хора, които днес не биха гласували

Политика
21:58 - 27 Октомври 2019 (обновена)
6904
Борис Бонев - голямата изненада в София

Борис Бонев е изненадата на изборите в София, каза пред БНР политологът Антоний Тодоров. По думите му има много нови елементи в София, най-същественият от които е, че ще има балотаж. Балотаж в столицата не е имало от 2005 г., в три поредни избори ГЕРБ печели от първия тур, припомни той.

Според Тодоров успехът на Борис Бонев и "Спаси София" е резултат на дълга работа. Не е просто, защото се е появил един симпатичен млад човек, който привлича избирателите, добави той.

Когато става въпрос за избирателите на Бонев или на кандидата на "Демократична България", това са избиратели - индивидуалисти, които сами решават какво да правят, без да бъдат подтиквани, коментира Тодоров.

По думите му в София "има шанс за един несъмнено нелесен избор за втория тур, но много силно натоварен политически избор". Защото София е емблемата на политическата хегемония на ГЕРБ в страната, добави политологът.

Самият кандидат за кмет на София Борис Бонев изрази гордостта си, че е успял да привлече много хора, които иначе не биха гласували на днешния вот. Постигнахме много добри резултати и показахме, че има не малко хора, които търсят истинска промяна, които говорят за решение на проблемите, а не общи политически приказки, заяви Бонев.

В отговор на въпрос дали би приел подкрепа от десни политически формации Бонев отговори, че досега публично е заявявал, че е готов да приеме такава подкрепа. Той подчерта, че няма да се съгласи да работи в екип на Йорданка Фандъкова или Мая Манолова. Не бих казал, че имам доверие на Манолова и Фандъкова, а за мен е важно да не предаваме доверието на хората, защото гласуваха за мен, ще се борим в общинския съвет, каза още Бонев.

Бонев не приема коментарите за това, че ако "Спаси София" и "Демократична България" се бяха обединили, то сега техният резултат щеше да е колкото този на Мая Манолова, а дори и повече, което щеше да ги прати на балотаж. 

"Публично заявихме, че сме готови на подкрепа от ДБ, но не мисля, че механичен сбор от проценти е адекватен анализ", посочи Бонев.  "Показахме, че можем да разширим ветрилото", деликатно добави той.