Борис Джонсън поиска избори на 12 декември

Брекзит пак се отлага

ЕС
19:38 - 24 Октомври 2019
2904
Борис Джонсън поиска избори на 12 декември

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън каза, че ще поиска от британския парламент да одобри изборите да се проведат на 12 декември. Той също така заяви, че в замяна на това депутатите да подкрепят плана му, той ще им предостави повече време да дебатират и да разгледат внимателно неговата сделка за Брекзит.

В интервю, малко след срещата на неговия кабинет, Джонсън изрази мнение, че начинът да бъде осъществен Брекзит е чрез преговори с парламента и затова той възнамерява да се споразумее с тях.
„Начинът да осъществим Брекзит е да бъдем разумни са парламента и да им кажем, че ако те наистина искат още време да разучат тази прекрасна сделка, могат да го получат, но ще трябва да се съгласят на провеждането на общи избори на 12 декември“, заяви Джонсън.

Изявлението представлява първото признание на премиера, че страната няма да осъществи Брюксел на 31 октомври.

В писмо до лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, премиерът заяви, че ако датата бъде одобрена, правителството ще даде колкото се може повече време, максимум до 6 ноември на парламента, за да разучи той подробно и да приеме сделката за излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз. Парламентът ще може да заседава с удължен график, включително през уикендите.