Борис Джонсън: Радвам се, че българите разкараха този Михайлов

Политика
19:26 - 23 Октомври 2019
8478
Борис Джонсън: Радвам се, че българите разкараха този Михайлов

Радвам се заради факта, че президентът на българския футболен съюз Борислав Михайлов беше уволнен от поста си след расисткия скандал на мача с Англия. Това обяви британският премиер Борис Джонсън в коментар по темата с расизма след въпрос на депутатка в местния парламент. Разбира се, русокосият популист не е напълно наясно с материята, тъй като Боби сам си подаде оставката.

"Със сигурност смятам, че расизмът във футбола е крайно отвратителен и трябва да бъде изкореняван при всяка възможност. Ние със сигурност ще се погрижим да изкореним расизма от всякакъв вид, където и да се  проявява в това общество и каквато ще форма да приема", допълни той.

Джонсън не пропусна да се изкаже ден след прекъсваната на два пъти евроквалификация в София, като осъди проявите по трибуните и призова за тежки наказания.

Докато британецът се кефи, УЕФА ни размаха пръст по темата за любимеца си Боби: "Информирани сме за оставката на президента на БФС г-н Борислав Михайлов, съобщена официално от БФС на 15 октомври. Оставката му е факт, но трябва да припомним, че според член 14 и член 19 от Статута на ФИФА, и член 7 от Статута на УЕФА, членуващите федерации, включително БФС, са задължени да управляват своите дела независимо и без влияние от трети страни. Това е основен принцип, който гарантира ефективното демократично управление на футболните институции и от който не могат да се правят изключения.“

Евентуални решения на световната и европейската централа по въпроса с турболентните събития в БФС до голяма степен зависят от тълкуването на регламентите.

Борислав Михайлов обяви, че е подал оставка като президент на БФС не заради призивите на Бойко Борисов и Красен Кралев. И така той реално стопира реакция от УЕФА. Но така той джентълменски излезе от голямата игра, вместо да влезе в битка, която в крайна сметка нямаше да спечели срещу създалия се обществен натиск в България.