Борислав Сарафов: Преди да скъса оставката си, Гешев ме увери, че ще стане редови прокурор

Не съм в конфликт с обвинител №1, твърди шефът на НСлС

Политика
14:15 - 18 Май 2023
6051
Борислав Сарафов: Преди да скъса оставката си, Гешев ме увери, че ще стане редови прокурор

Всекидневно контактувах с г-н Гешев и след внасянето на предложението от шестимата членове на ВСС, той самият ми беше заявил, че ще подаде оставка и ще остане редови прокурор. Това заяви в интервю за "Дневник" шефът на Националното следствие Борислав Сарафов. 

"В записа, който агенция ПИК публикува, аз това имах предвид, че личните ми отношения с г-н Гешев не биха се променили, ако той не е главен, а редови прокурор", обясни Сарафов.

"За себе си твърдо мога да отговоря, че не участвам в ничий лагер. Кръгът от хора, с които контактувам са роднини, колеги и съседи. Дори и съпругата ми също е магистрат. Аз обаче искам също да задам въпрос - нормално ли е г-н Гешев да прави запис на разговорите си със своите заместници и колеги.

Чувствам се омерзен и омърсен. И ще ви обясня защо. Фокусът през последната седмица беше изместен и според мен напълно целенасочено. Създава се митът за конфликт "Гешев - Сарафов", който няма нищо общо с реалността. Лицето Борислав Боби Сарафов, ако мога да използвам израза на г-н Гешев, няма конфликт с Иван Гешев.

Аз съм действал по закон и съм изпратил до Висшия съдебен съвет сигнал с нарушения от страна на Иван Гешев. Изпратих сигнал до Софийската градска прокуратура за преценка относно извършени според мен престъпления от Иван Гешев. Как може законни действия да бъдат в една плоскост с нарушения и престъпления?", пита още Сарафов.