Борислав Сарафов: Проектът н а Закона за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Главният прокурор изпрати до министъра на правосъдието становище за проекта

Актуални новини
10:58 - 19 Април 2024
1182
Борислав Сарафов: Проектът на Закона за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до министъра на правосъдието Мария Павлова становище от името на Прокуратурата на Република България по проекта на Закон за съдебната власт (ЗСВ), публикуван през март т.г. за обществено обсъждане.

Предложеният проект на ЗСВ съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми, които налагат допълнително обсъждане и неизбежна редакция на значителна част от текстовете. В него са заложени противоконституционни норми и законодателни решения, които са резултат от съзнателен и политически мотивиран стремеж за неравно третиране на съдиите и на прокурорите и следователите, посочва главният прокурор.

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава. Други са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни. Част от конституционните норми са пренесени буквално в проекта за ЗСВ без да са доразвити детайлно.