Борисов: България сведе миграцията до 0

Вие се стабилизиращ фактор за региона, призна германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на среща с премиера

Политика
20:19 - 04 Април 2019
1810
Борисов: България сведе миграцията до 0

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер обсъдиха търговско-икономическите отношения, както и въпроси от сферата на сигурността, миграцията и европейския дневен ред, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов е подчертал, че страната ни успешно изпълнява ангажимента по опазване на външната граница на ЕС: „Без много шум и спазвайки европейските норми и добросъседските отношения с Турция, България сведе мигрантския поток до нулев“, е заявил Борисов, според когото е необходим устойчив общоевропейски механизъм, който да дава отговор на миграционните въпроси.
„България е стабилизиращ фактор за региона“, признал германският президент.

Борисов и Щайнмайер са единодушни, че при преговорите между ЕС и Великобритания, правата на гражданите винаги трябва да бъдат приоритет.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също се срещна с президента на Федерална република Германия. Шефката на парламента посочи, че тази година се отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, съобщиха от пресслужбата на НС. Караянчева благодари на президента за помощта му за спасяването на българските медицински сестри, задържани в Либия, както и за подкрепата му за влизането на страната ни в Европейския съюз.
Президентът на Германия е отбелязал, че двете страни имат прекрасни отношения във всички сфери, сред които политика, икономика, култура.