Борисов: Футболните шефове не се обичат, но това е нормално

Актуални новини
18:34 - 08 Юли 2019
2321
Борисов: Футболните шефове не се обичат, но това е нормално

Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавната помощ за футбола трябва да отива само при децата. По думите му правителството е готово да инвестира за всичко в младите играчи, само не и за татуировки. Идеята е всяко дете да има екип, обувки и топка, но без да плаща такса на футболните клубове, каквато е практиката в момента.

„Сега чувам събират се такси, плащат се турнири. Нека БФС направи сметка колко им струва издръжката на отборите за децата – 2000 екипи… 10 000 топки и т.н. Да излезе 15, 20, 30 млн., няма проблем. Но като се дадат тези пари, да стигнат до всяко дете. А не така поотделно да даваме тук и там. Ще инвестираме за всичко в децата, само не и за татуировките”, коментира Борисов пред "Дарик радио" по повод днешната среща в Министерски съвет с част от футболните собственици.

„Разбира се, трябва да има методисти, които да следят да няма кражби или някой с тези пари да не си купи някой футболист от Уганда. Всъщност, те ако искат да си купуват, но сами да си инвестират. Ние искаме да се погрижим за децата, всяко да си има екипче, но да не плаща такси. И вече след 4-5 години ще се види резултатът. Като им преведем парите, трябва вие журналистите да ги гоните да дали действат според плана”, каза още премиерът.

На сбирката в Министерския съвет присъстваха шефовете на водещите отбори у нас Лудогорец, ЦСКА и Левски – Георги Домусчиев, Гриша Ганчев и Васил Божков.

„Не пренебрегвам другите, но все пак да не става голям панаир. От името на спорното министерство присъстваше Гошо Гинчев, понеже Красен Кралев си оперира крака. Идеята беше да си кажем вижданията, а не да се месим във футбола. Футболните шефове не се обичат много, но това е нормално. Левски и ЦСКА, славни отбори, а Лудогорец в последните години натрупа толкова, колкото другите за 20-30 години.

Надявам се да са ме разбрали - това е все пак спорт, целта ни е по-добра база и по-силен национален отбор. А това ще стане, когато хората масово тръгнат на мачове и не ги е страх. По-лесното е МВР да ги респектира. Аз съм така - първо предупреждавам. Ще има мероприятия със съдийските бригади. Дали сме им телефон, министър Младен Маринов има тази грижа. Ако някой рефер се оплаче, няма значение колко е голям клубът, ще си понесе последствията. Най-важно е да има феърплей и да няма футболно хулиганство", заяви министър-председателят.

Бойко Борисов коментира и защо вече не ходи на футболни мачове у нас, макар да е запален фен на играта.

„Не е редно. Всички знаят, че съм от Левски, но най-много съм помогнал на ЦСКА. А пък и запалянковците като видят, че отборът им не играе, първо псуват премиера и държавата”, каза министър-председателят.

Снимка: БТА