Борисов: Намаляването на субсидиите е решение, не предложение!

Министър-председателят посети полигона "Ново село" и наблюдава текущото учение

Актуални новини
15:30 - 12 Юни 2019
3367
Борисов: Намаляването на субсидиите е решение, не предложение!

Взели сме правителствено решение за партийните субсидии и то не подлежи на коментар. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, помолен да коментира предложението на ДПС за нула лева субсидия за партиите, пише БТА.

Премиерът подчерта, че не предлагат, а са взели правителствено решение.

Борисов наблюдава днес учението "Ответен удар - 2019 г." на учебния полигон "Ново село" край Сливен. Заедно с него бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

"За тези, които ни критикуват, че имаме българо-американска база на "Ново село", да видят какво прекрасно съоръжение има, каза Борисов.

По думите на премиера, всички партньори от НАТО идват на учения в България, че занятията на базата продължават цяло лято и над 5000 американски военнослужещи преминават обучение тук. Според него тези занятия се създават бойно другарство, допринасят за самочувствието на българските военнослужещи. Борисов допълни още, че когато България придобие новите изтребители, ще се охранява въздушното пространство на Северна Македония.

За българската армия се отделят толкова много средства, колкото не са отделяни от десетилетия, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Всяка година има план за модернизация, като техниката е необходима за обучения на личния състав, както и да защитава ефективно страната, ако се наложи.

Като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония, категоричен беше Борисов.

На въпрос кое в наблюдаваното учение го е впечатлило най-много, Борисов заяви, че него нещо трудно може да го впечатли, защото е участвал в стотици такива занятия.

"Даже на колегата му казах, че има доста да коригират в стрелбата“, коментира той.

"Днес тук на това учение участват и колегите от Гърция, Албания, Северна Македония, САЩ – така ще се извъртят всички. В България всички идват на учения – другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват. Имаме надеждна техника, която модернизираме. А и с колегата Зоран Заев говорихме миналата седмица – живот и здраве, сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония“, заяви Борисов.

Той посочи, че това ще е добре и за тях, и за нас. "Защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Северна Македония. Така че тези учения ни дават бойно другарство. Всички ни знаят в света, че продължават цяло лято занятията тука. Над 5000 американски военнослужещи минават и се обучават“, каза още министър-председателят.

Снимки: БТА