Борисов: Папата яде киселото мляко сутрин, обед и вечер

Общество
08:37 - 07 Май 2019
3297
Борисов: Папата яде киселото мляко сутрин, обед и вечер

Премиерът Бойко Борисов благодари на всички служби и на местните власти за перфектната организация по посещението на папа Франциск у нас. "Благодаря на МВР, Бърза помощ, на местните власти и най-вече да се извиним на тези, които не харесват папата и сме им причинили неудобство с тежкия трафик", заяви министър-председателят на импровизиран брифинг на ВИП-а на летище "София", след като изпрати Светия отец за Северна Македония.

"Продължавайте да правите мостове и магистрали на Балканите", били последните думи на Франциск към Бойко Борисов. "В негово лице имаме голям приятел на България", сподели премиерът по адрес на папата.

"Мисля, че тридневното посещение на папата е добра реклама на България. Мисля, че беше добро посещение. Всички отразиха посланията му, призивите му за мир", каза още министър-председателят. Визитата на папа Франциск е добра реклама за България, отбеляза отново Борисов.

"Десетилетия наред атентатът срещу папата беше приписван с България. Когато три дни папа обикаля в страната, среща се с представители на всички вероизповедания, това се е отразило добре", заяви още премиерът. Той изрази съжаление, че толкова години Сергей Антонов е бил набеден, че е организирал покушението срещу Йоан Павел II и заради една конспирация извън България Антонов е страдал толкова много.


Премиерът коментира още, че България ясно различава хората, които бягаха от войните, и тези, които нелегално искат да влязат в чужда държава и нарушават закона. "Нашата история е такава, че и ние сме били мигранти и сме бягали, и нас са ни приютявали. Ние сме против тези, които нощно време, нарушавайки закона, се опитват нелегално да минават през границата, затова ние много стриктно пазим своята граница", каза Борисов.

Темата на нашето европредседателство за сближаване на Западните Балкани с ЕС се оказа важна и за света тема, допълни той.

"Аз в Божиите работи не се бъркам. Господ Бог е назначил и папата, и патриарха. Стана ми много приятно когато видях папата да целува кръста на нашия патриарх", каза Борисов, отказвайки да коментира защо Българската православна църква не е изпратила свой представител на общата молитва за мир, инициирана от папата, вчера вечерта на пл. "Независимост".

На въпрос дали Светият отец е опитал българското кисело мляко, подарено му от Борисов, министър-председателят отговори: "Сутрин, обед и вечер".