Борисов прие оставката на Нено Димов

Топ
14:05 - 10 Януари 2020
2863
Борисов прие оставката на Нено Димов

Оставката на екоминистър Нено Димов е депозирана в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов. Тя е приета от премиера, съобщиха от правителствената пресслужба. Преди минути Димов излезе през задния вход на 3-РУ и вече пътува към Следствието, където ще даде обяснения. Вече бившият министър се очаква да бъде задържан за 72 часа по обвинения за водната криза в Перник.

Бившият вече министър на околната среда и водите нощува в 3-то РУ след като вчера беше задържан за 24 часа. Той е бил сам в килия. 

Министърът на околната среда и водите бе задържан за за 24 часа в четвъртък по разследването на Специализираната прокуратура за водната криза в Перник.

Все още не е обявено дали и какви обвинения ще повдигне на задържания за 24 часа министър на екологията. Очаква се по-късно през деня Нено Димов да се сдобие с 3 - за безстопанственост и за длъжностни престъпления заради източения язовир „Студена” по водната афера в Перник, както и за нерегламентиран внос на опасни отпадъци от Италия.

Както писа за първо Lupa.bg по-рано, Димов е обявил решението си за оставка в разговор с вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Някогашният тъмносин депутат споделил, че се чувства предаден и макар да смята, че няма вина както за водната криза в Перник, така и за скандала с тоновете боклук, влезли у нас, не намира смисъл да остане във властта.

22 години след като влезе в политиката и 2 години след като стана министър, Нено Димов стана първият действащ министър-арестант, след като бе задържан за 24 часа вчера за безпрецедентния проблем с водата в Перник.

Той оглави Министерство на околната среда и водите (МОСВ) през май 2017 г. от квотата на коалиционните партньори на ГЕРБ Поканата като експерт, какъвто безспорно е, идва от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

В периода 1997 - 2001 г. Димов бе зам.-министър на Евдокия Манева по време на управлението на Иван Костов.

През 2001 г. е кандидат за депутат от ОДС. По време на разцеплението на десницата, той става един от учредителите на ДСБ, която напуска през 2009-а.