Борисов: Радев цели едно - да има служебни правителства без край (НА ЖИВО)

Политика
12:15 - 08 Септември 2021
3855
Борисов: Радев цели едно - да има служебни правителства без край (НА ЖИВО)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов скочи срещу актуализацията на бюджета и приетите огромни разходи в социалната сфера с вдигане на пенсиите и майчинските. На брифинг в централата на партията екс премиерът обяви, че единствената цел на Румен Радев била да назначава служебни правителства без край и де факто да направи България президентска република. Борисов обясни, че със заложените разходи той самоубивал следващия редовен кабинет, който и да е той. И заплаши дори, че страната я чака свръхинфлация.

"Юмрукът на Радев роди партии и коалции, които не само се занимават с глупости, но и не разбират материята за бюджет. За да угодят на диктатора Радев да актуализират бюджета на станалата президентска република. Те обаче направиха така, че залагат вчера бюджета за следващата година, за следващото правителство. Помните ли обвиненията за 50-те лева за пенсионерите? Сега станаха за 120-те лева, заради това, че пенсиите станаха колкото минималната работна заплата. 

Защо Радев се е концентрирал само да спечели изборите? Всичко се прави в угода на Радев така, че следващото правителство трябва да се самоубие политически, като намали тези всичките разходи... И отново хаос и еднолично негово служебно правителство. Това е целта. Няма разумен човек, който без обезпечение, без разчети, да приема такива разходи", добави Борисов. И обясни, че ГЕРБ били готови да изработят 100-те лева добавки за пенсионерите, но с останалите разходи не били съгласни, защото единственото, което щяло да последва, е драстично вдигане на данъците. Той смята, че е важно в актуализацията да присъства само най-важното и неотложното в предстоящите разходи. 

"Забравете за еврозоната, особено колегите от Да, България. Можете да забравите със стореното вчера. Аз съм вкарал България в чакалнята на Еврозоната и в Европейския банков съюз. Как и по какъв начин си представят да вържат бюджетния дефицит? Правителствата, които съм управлявал аз, винаги са спазвали правилото за излишък! 

Следва наказателна процедура за свръхдефицит и тогава правителството ще трябва да ореже всички разходи. Това прави Радев, самоубива следващо редовно правителство. Ако другите партии не го разбират, аз в това няма да влизам, играл съм го с постната пица на Дянков след фалита на КТБ", каза още лидерът на ГЕРБ. ("Постната пица", която някогашният финансов министър Симеон Дянков представи, бе в първия кабинет на Борисов, а фалитът на КТБ настъпи през 2014 г. - б.р.). 

"Страшно е разходите да се вдигнат с милиарди", добави още Борисов. И скастри здравния министър Стойчо Кацаров, че ходел без маска в Народното събрание. "Плати си глобата, не се прави на извънземен бог", апелира той. 

И междувременно посъветва държавния глава да даде пример и да се ваксинира. 

A по повод обявения вчера от депутата от ДПС Йордан Цонев годеж между ГЕРБ и БСП, Борисов коментира: "Те пък всички много сексуални станаха".