Борисов: Ударихме черния пазар на цигари, за да не ощетява бюджета

"Това са стотици милиони, най-лесно се изкарват пари от контрабандата", обясни премиерът

Новини
12:02 - 23 Октомври 2019
1765
Борисов: Ударихме черния пазар на цигари, за да не ощетява бюджета

Контрабандата на цигари е намаляла до 3,4% през второто тримесечие на 2019 г. , отчетоха специалисти на работна среща, организирана от петте тютюневи компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“. Това най-добрите резултати от последните 10 години в битката с черния пазар. На важния форум присъстваха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

"Данните са добри, работи се активно. Както вие изнесохте като данни, "Митниците" и МВР са задържали заедно 62 тона нарязан тютюн. Можете да пресметнете колко тира са това. Това е извън всичко, което засичате вие. Колегите от Словакия и Унгария ми изказаха благодарност за борбата на службите. Това се случи благодарение на нашето "ноу хау" и консумативи.”, заяви Бойко Борисов.

Премиерът отчете 20% спад на туризма тази година, но 10% по-високи приходи от алкохола. И направи аналогия: „Това трябва да се случи и с горивата. Приходите от горивата отидоха в съвсем положителна за бюджета насока. Толсистемата върши прекрасна работа", отбеляза Борисов.

Министър-председателят бе категоричен, че контрабандата е  била много силно развита в България преди сегашното правителство да дойде на власт. ”Това са стотици милиони. Най-лесният начин да се изкарат пари, е от контрабандата на цигари - черни пари, които развращаваха политическата класа", каза той. И увери, че тези средства са важни за бюджета. „Продължаваме да сме на излишък и да имаме над 10 милиарда фискален резерв”, припомни Борисов.