Борисов в отговор на Радев : "Беше изчезнал , откъде се появи да дава акъл!"

Политика
14:46 - 12 Март 2020
4279
Борисов в отговор на Радев: "Беше изчезнал, откъде се появи да дава акъл!"

"Не ме интересува! Беше изчезнал, отнякъде се появи да дава акъл! Нека говорят само лекарите!". Така премиерът Бойко Борсов реагира в Габрово по повод думите на президента Румен Радев: "политиците да не се правят на лекари и обратно".

"Ние само това правим, затова и сложихме най-добрите лекари най-отгоре на щаба. Не знам откъде се появи. Беше изчезнал дълго, а сега откъде се появи да дава акъл?! Ние работим и осигуряваме безопасността", контрира го министър-председателят.

Бойко Борисов обаче уточни, че управляващите не се произнасят по медицински теми. "Ние се произнасяме по организация и реорганизация на предприятията. Помагаме с всичко възможно, за да може да се произведат възможно най-големи количества от тези облекла", категоричен бе той. 

Премиерът благодари няколко пъти на ръководството на предприятието, което ще произвежда защитни облекла, за вложените усилия. Той подчерта, че трябва да се гордеем с такива цехове, в които работят само българи и правят всичко възможно, за да помогнат в борбата с коронавируса. Във фабриката ще се произвеждат специални дрехи за българските лекари.

В Габрово с министър-председателя е вицепремиерът Томислав Дончев, който е бивш кмет на града, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и началникът на оперативния щаб по борба с коронавируса прф. Венцислав Мутафчийски.

Гостите дезинфекцираха ръцете си на влизане. Слагайки маска, премиерът се пошегува, че са му големи ушите.

„Целта е да видят хората, че нашата индустрия може да се реорганизира за няколко дни и можем да произведем това, което ни е нужно”, заяви Борисов на влизане. 


Премиерът е разпоредил да бъдат направени около 15 000 костюми, казаха от ръководството на фабриката. Борисов каза още, че габровските медици са се справили добре при сблъсъка си с коронавируса. Той напомни, че ще има загуби за цял свят и посочи, че "това никога не е било" да се затварят граници.

"Без да се поддаваме на паника, но с дисциплина, ние трябва да се справим. Ако ме питате, аз като възрастен човек, ако нещо ме прави оптимист, е това, че децата не са уязвими. Полагаме ежедневни усилия", каза още Борисов.

Домакините го информираха, че предприятието е от 1912 г. Разказаха му историята на фабриката - кога е създадена, кога е национализирана, а след десетилетия - приватизирана. Премиерът проследи целия цикъл на производство на защитните облекла и маските.

"Дотук имаме изработени 40 000 метра от плата, от който се прави облеклото. Използва се по 2,5 метра за гащеризон и можем да произведем в кратки срокове между 15 и 20 хиляди гащеризона. На ден можем да изкарваме по 3300 метра плат", обясниха домакините на гостите си.