Боряна Калейн е в болница, сбогуваме се с надеждите за титла

Лошата новина съобщи президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева

Спорт
17:31 - 14 Септември 2022
2902
Боряна Калейн е в болница, сбогуваме се с надеждите за титла

Боряна Калейн, която се бе устремила към световната титла по художествена гимнастика пред българска публика, се сбогува принудително с мечтата си. 

Малко преди момента, в който любимката на родната публика трябваше да излезе в квалификациите на обръч и топка в първия ден на световното първенство по художествена гимнастика в София, стана ясно, че Боряна е в болница с много висока температура заради вирусна инфекция.

Лошата новина съобщи президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева:

"Имам неприятната възможност да ви съобщя, че една от най-големите фаворитки на световното първенство - Боряна Калейн, няма да вземе участие. В болница е с много висока температура от 39,4 градуса. Безкрайно съжалявам. По всяка вероятност има някаква вирусна инфекция. Докторът на отбора и доктор Сиракова са категорични, че тя не може да вземе участие с такава висока температура.

Съжалявам, защото и личната й треньорка Марияна Памукова, и Бранимира Маркова, и аз сме на мнение, че тя беше в блестяща форма. Направи две прекрасни тренировки. Преди първата е почувствала леко неразположение и гадене. Няма спорт, който да е по-важен от здравето на един състезател", заяви Илияна Раева.

Световното първенство в София е и първа олимпийска квалификация за игрите в Париж, към които гледа с надежда Боряна Калейн. Първите три в многобоя получават директна квота.

Така България отпадна от отборната надпревара, тъй като няма право да заяви друга гимнастичка по-малко от 24 часа преди старта на състезанието, а няма право и на резерва.

В индивидуалната надпревара остана само новата голяма надежда на българската художествена гимнастика Стилияна Николова.

По-рано в първия ден на шампионата заради контузия отпадна и европейската шампионка от Израел Дария Атаманов.