Божанков прозря коалиция между "статуквото" и "Възраждане"

Политика
12:37 - 29 Януари 2023
1309
Божанков прозря коалиция между "статуквото" и "Възраждане"

Независимият депутат, който беше отстранен от БСП, след като се обяви против връщането на хартиена бюлетина гласуване, Явор Божанков прозря нова политическа формула след поредните предсрочни парламентарни избори - коалиция на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Възраждане".

Днес пред Би Ти Ви той заяви, че е имало категоричен синхрон в провалянето на съдебната реформа.

По думите му има само един законопроект, който прави "само съдебна реформа", и това е този на Министерския съвет, и когато той е влязъл за обсъждане в правната комисия, от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Възраждане" гласуваха комисията да бъде отложена. 

"През това време протекоха преговорите за съставяне на кабинет. Видяха, че парламент няма да има, и когато отложиха достатъчно съдебната реформа, така че тя няма да се случи, всички заявиха подкрепа за нея. През това време "Възраждане" направиха някои предложения, които случайно БСП, ГЕРБ и ДПС подкрепиха, Хората не можаха да разберат какво приема. Синхронът беше категорично на високо ниво", заяви Божанков.

Според него съдебна реформа в този парламент няма да има. 

"Никой няма да ни каже какви договорки има. Тази среща, която видяхме между лидерите Бойко Борисов и Корнелия Нинова беше финалът на този процес. Той започна с Изборния кодекс, шефът на Сметната палата беше заменен от ГЕРБ, БСП и ДПС. Виждаме, че "Възраждане" е активен участник във всички тези процеси.

Това завръши с тази среща, която никога не съм очаквал, че ще видя. След шест години атаки по модела ГЕРБ, по Борисов като лидер, накрая лично Нинова да стисне ръката му. Това за мен е огромна грешка", каза Явор Божанков.

Той е на мнение, че балансът на силите се обръща. Божанков определи срещата Нинова-Борисов като заяка за нова управленска коалиция:

"Те вече го казват открито - ГЕРБ казват, че БСП са се променили. От другата страна ни подготвят с тези лидерски срещи за тази нова коалиция, която готвят след изборите. Има някаква договорка. Ще имаме избори между връщане назад с 15 години тези сили ГЕРБ, БСП и ДПС, плюс "Възраждане", и от другата страна - демократичната проевропейска алтернатива", прогнозира Явор Божанков.