Божидар Божанов: Ще дадем кода на машините за гласуване на представители на политическите сили

Новини
18:43 - 13 Април 2022
1724
Божидар Божанов: Ще дадем кода на машините за гласуване на представители на политическите сили

Изходният код на машините за гласуване ще бъде предоставен на хората, участващи в процеса по удостоверяването им, както е записано в Изборния кодекс. Заповедта за това ще бъде подписана от министъра на електронното управление Божидар Божанов. Това заяви самият той днес пред ресорната парламентарна комисия.

По думите му на последните два избора това не е било спазено и той е попитал Централната избирателна комисия защо и има ли пречки процедурата да се изпълнява по закон.

Преди последните парламентарни избори на 14 ноември 2021 г. Божанов като кандидат-депутат от "Демократична България" се оплака, че не е получил достъп до кодовете, както законът предвижда за експерти, излъчени от участващите в изборите партии и коалиции.

Пред депутатите Божанов представи екипа си в министерството:

Гергана Колешанска е началник на политическия кабинет.

Заместник-министри са Адриана Попова и Александър Йоловски.

Божанов бе попитан докъде е придвижен проектът за дистанционно електронно гласуване, който е приет през 2016 г. в пътната карта за електронно управление.

"Първата стъпка е анализ, който е направен и приет, следващата стъпка е подготовка на техническо задание. То не е прието през последните две години и половина. Предадено е от изпълнителя, след което ЦИК и Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) си го подават. Когато встъпихме в длъжност топката беше в ДАЕУ. От вчера с всички отразени коментари и промени е в ЦИК с желание да приемем и преминем към възлагане на система за пилотно електронно гласуване, както е заложено в коалиционното споразумение. Решението дали да се използва е на Народното събрание", каза Божанов.