Божков ходел при Горанов с пари, пури и уиски

Актуални новини
16:59 - 20 Декември 2023
4471
Божков ходел при Горанов с пари, пури и уиски

Намиращият се под домашен арест бивш хазартен бос Васил Божков се надява в близките две години прокуратурата да преразгледа решението си да прекрати разследването срещу лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, което бе образувано именно по показания на бизнесмена и твърденията му за оказван върху него рекет.

Това казва Божков в интервю пред "Свободна Европа", излъчвано на живо във фейсбук страницата на бизнесмена.

"Няма да обжалвам прекратяването на разследването, защото за мен има достатъчно доказателства това дело да влезе в съда и Бойко Борисов да бъде обвинен.

Ако обжалвам и съдът потвърди прекратяването, то тогава това дело е приключено завинаги", аргументира се той.

Коментарът си Божков даде след като преди ден съобщи намерението си, че няма да обжалва прекратяването на разследването срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова. Именно по това разследване тримата бяха арестувани през март миналата година по времето на кабинета "Петков" и когато вътрешен министър бе друг отявлен противник на Борисов - съименникът му Бойко Рашков.

"Всички говорят - съдебна реформа, обективна прокуратура... Нека да видим. Така или иначе имаме някакъв шанс нещо да се случи, иначе Бойко го изпираме напълно", надява се на реформа и осъзнаване от страна на държавното обвинение Божков.

Божков отново преповтори твърденията си за оказван натиск чрез тогавашния финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, който му бил казал, че и най-слабата държава е по-силна и от най-силния бизнесмен с цел да го сплаши.

Самият Божков пък многократно е посещавал Министерството на финансите, като винаги е взимал пари, а понякога подаръци като пури и уиски.

Обвиняемият бивш собственик на "Националната лотария" отрече да е нарушил закона, като е плащал искания рекет, защото е бил поставен до стената със заплаха да му вземат бизнеса, както и се случило в последствие.

"Аз съм се чувствал недосегаем, защото спазвам всички закони. Това не е подкуп, това е рекет. Няма къде да се оплача", отсече той.

Божков отрече да има компромати или да е правил такива, защото не бил такъв човек - да записва и да рекетира хората. "Ако бях записвал, щях да имам страшни записи и за Борисов, и за Горанов."

Пари в пликове бил давал всеки месец на Севделина Арнаудова, която идвала лично в офиса му. Първият път пък, когато му бил поискан подкуп, това му било казано лично от Бойко Борисов,

а след това с това се заела Арнаудова, твърди бизнесменът. "Казва ми - имаме мероприятия. 20, 50 хиляди", пресъздаде диалозите си с нея Божков.