Братя Диневи замесени в аферата с гласове в Несебър

Арестуваният кмет Николай Димитров бил финансиран от морските олигарси, 300 лева стигнала мизата за един глас

У нас
17:00 - 22 Октомври 2019
22411
Братя Диневи замесени в аферата с гласове в Несебър

Безпрецедентните арести на кмета на Несебър Николай Димитров, на трима кандидат общински съветници на морския град и на кандидатът за кмет на Свети Влас Атанас Япаджиев, разпоредени от главния прокурор Сотир Цацаров, са заради постъпили сигнали и открити впоследствие доказателства за масова покупка на гласоподаватели в най-богата морска община.

Аферата с покупката на гласове в Несебър стартира в събота, когато при спецоперация на ГДБОП бяха обискирани десетки домове. Ченгета нахлуха и в дома на настоящия кмет Николай Димитров и прекараха часове наред в къщата му, където откриха 100 000 лева в брой. Според думите на Димитров, който на предстоящите местни избори е подкрепен от БСП, парите са законни и са събирани през годините от семейството му.

Акцията срещу покупка на гласове в Несебър стартира в събота, а днес главния прокурор Сотир Цацаров разпореди арестите на Николай Димитров и още четирима местни политици.

В същия ден антимафиотите тарашиха къщите на кандидата за кмет от „Движение 21” в Свети Влас Атанас Япаджиев, както и на кандидатите за общински съветници в Несебър Петър Хрусафов, Георги Георгиев и Константин Лефтеров. А днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска и получи разрешение от Централната избирателна комисия (ЦИК) петимата да бъдат арестувани за 72 часа.

Близки до разследването разкриха пред Lupa.bg, че акцията в Несебър е заради опит да се нагласи местния вот чрез покупката на стотици гласове на роми в селата Оризаре, Тънково, Кошарица и Гюльовца. Ромски търговци на гласове с прякори Гунди и Наско плащали рекордните 300 лева на глас. Според засега непотвърдена информация, финансирането е идвало по линия на морските олигарси Динко и Йордан Динев от Свети Влас.

Николай Димитров твърди, че откритите у дома му 100 000 лева в сейф, са спестявани от години от семейството му

„Намерени са изборни списъци с над 1 200 човека в няколко несебърски села”, твърди запознат с разследването. Според думите му, братя Диневи настоявали техния човек Атанас Япаджиев да стане кмет на Свети Влас, туристическите босове подпомагали финансово и кметът на Несебър Николай Димитров с уговорката посочени от тях общински съветници от листата на БСП да влязат в Несебърския общински съвет заедно с Константин Лефтеров, кандидат от партията на Татяна Дончева „Движение 21”.

Братя Диневи от край време имат политическо влияние в Несебър покрай създадената от тях местна партия „Море”. Напоследък обаче голяма част от протежетата на туристическите босове се вляха в други политически партии. Такъв е случаят с арестувания кандидат за кмет на Свети Влас Атанас Япаджиев, който е издигнат от „Движение 21” за местните избори.