Бразилците на Балканите ще се изпречат на пътя на... Бразилия

Наукротимите лъвове от Камерун и Швейцария допълват квартета в Група G

Спорт
14:45 - 10 Ноември 2022
3967
Бразилците на Балканите ще се изпречат на пътя на... Бразилия

Лидерът в световната ранглиста на ФИФА Бразилия ще има сериозна съпротива в лицето на Сърбия, Швейцария и Камерун и мачовете в тази групата определено ще предложат голяма интрига и зрелище.

Камерун отстрани Алжир в баража за класиране на Световното и ще внесе енергия и опит в потока. Бразилия е изявеният фаворит за спечелване на групата, а останалите три отбора ще се борят за втората позиция, осигуряваща класиране в елиминациите.

Програма на срещите в група G

24 ноември в 12:00 часа: Швейцария срещу Камерун – "Ал Януб", Ал Вакра

24 ноември в 21:00 часа: Бразилия – Сърбия – "Лусаил", Лусаил

28 ноември в 12:00 часа: Камерун – Сърбия – "Ал Януб", Ал Вакра

28 ноември в 18:00 часа: Бразилия – Швейцария – "Стадион 974", Доха

2 декември в 21:00 часа: Камерун – Бразилия – "Лусаил", Лусаил

2 декември в 21:00 часа: Сърбия – Швейцария – "Стадион 974", Доха

Първите два отбора от всяка група се класират за 1/8-финалите. Ако два или повече тима са с равен брой точки, първо се гледа головата разлика (предимство дават повечето отбелязани голове). Ако показателите са абсолютно еднакви, се прилагат следните критерии: преки двубои между двата или повечето замесени тима, головата разлика в тях и повечето отбелязани голове.

Бразилия

Световното първенство някак си няма да е същото, ако в него не е въвлечена Бразилия. "Селесао" спечели петата си купа през 2002 г. и тази зима са решени да прекъснат доминацията на европейски отбори на най-голямата футболна сцена, продължаваща вече две десетилетия.

Бразилия може и да загуби от кръвния враг Аржентина във финала на Копа Америка през лятото на 2021 г., но мнозина продължават да вярват, че именно селекцията на Тите има най-големи шансове да върне световния трофей на южноамериканска територия.

Загубата от Аржентина на "Маракана" бе единствената за бразилците през 2021 г., а отбелязаният от Анхел ди Мария гол е един от петте, които "Селесао" допусна във вратата си за този период.

Феновете на Бразилия ще се надяват родният им тим да намери синхрон в офанзивен план, където разполага със стряскащи имена. Отговорността в атака ще падне най-вече върху плещите на Неймар, който ще бъде активно подпомаган от аса на Реал Мадрид Винисус.

Сърбия

Сърбия не успя да се класира на Евро 2020, но си гарантира място на Мондиала в Катар по безапелационен начин, завършвайки на първото място и без нито една загуба в квалификационната си група, където бе и Португалия. Именно победата срещу Кристиано Роналдо и компания миналия ноември позволи на "плавите" да вземат директна "виза" за световните финали.

Креативността и талантът на опитния капитан Душан Тадич вероятно ще създават доста проблеми на съперниците в групата. Отборът има и други отлични опции в атака, като сензацията във Висшата лига Александър Митрович и Лука Йович. Ако сърбите покажат типичния си сплотен дух, със сигурност ще объркат много сметки на шампионата.

Швейцария

Швейцария завърши квалификационната си кампания с размах, побеждавайки България с 4:0 у дома миналия ноември, за да си подпечата първото място в група С и да си осигури автоматично класиране на Мондиала.

Непобеден в пресявките (5 победи и 3 равенства) и със само два допуснати гола, четата на Мурат Якин със сигурност е един от отборите, които трябва да следим внимателно в Катар. Тимът изглежда солидно в отбрана, но е и способен да намери път към всяка противникова врата.

Бившият ас на Ливърпул и Байерн Мюнхен и настоящ футболист на Чикаго Файър е един от талисманите на "кръстоносците". Очакванията са 31-годишното острие да играе ключова роля отпред с опасните си пробиви по крилата, а бомбеният му удар е кошмар за всеки вратар.

В защита внимание заслужават новото попълнение на Ман Сити Мануел Аканджи и Фабиан Шар от Нюкасъл.

Камерун

Ветеранът на световни първенства Камерун се завърна на голямата сцена за първи път от 2014 г. след драматична победа в плейофа срещу Алжир през март.

"Неукротимите лъвове" ще играят за осми път на Мондиал и могат да разчитат на утвърдени имена, които да способни да играят ключова роля в Катар. Капитанът Винсент Абубакар е опитен международен изпълнител, от когото ще се очаква много.

Най-добрият резултат на Камерун на шампионата на планетата е емблематичния 1/4-финал срещу Италия през 1990 г. Харизматичният селекционер Ригобер Сонг, който е бивш играч на Ливърпул и може да се похвали с четири участия на световни първенства по време на активната си състезателна кариера, изведе момчетата си до трето място в турнира за Купата на африканските нации и вярва, че отборът му е способен на нещо значимо.