Бундестима отива само за титлата, Испания е скритият фаворит

В група Е, където са още отборите на Япония и Коста Рика, се очертава да е наистина горещо

Спорт
13:05 - 08 Ноември 2022
2260
Бундестима отива само за титлата, Испания е скритият фаворит

Група E обещава да бъде една от най-оспорваните на Световното първенство по футбол в Катар. И няма как да е другояче, след като Европа е представена от тимовете на Германия и Испания.

Двата отбора се срещнаха на 1/2-финалите на Мондиал 2010, а с гол на Карлес Пуйол около четвърт час преди края на редовното време Ла Фурия отстрани Бундестима по пътя към световната си титла. На финала в Йоханесбург отборът на Висенте дел Боске триумфира над Холандия също с 1:0.

Към двата европейски колоса в началната фаза на Мондиала се присъединяват финалистът от Купата на Азия от 2019 година Япония и победителят в междуконтиненталния плейоф Коста Рика.

"Самураите" определено вярват, че имат сили отново да стигнат до фазата на директните елиминации, след като се класираха за 1/8-финалите на шампионата на планетата в три от последните му пет издания.

Междувременно Коста Рика спечели последната квота за група Е, след като победи Нова Зеландия с 1:0 в междуконтиненталния плейоф в средата на месец юни. Лос Тикос започват участието си на Катар 2022 срещу Испания, водена от селекционера Луис Енрике, на 23 ноември.

Програма на срещите в група E

23 ноември в 15:00 часа: Германия - Япония - "Халифа", Ал-Раян

23 ноември в 18:00 часа: Испания - Коста Рика - "Ал-Тумана", Доха

27 ноември в 15:00 часа: Япония - Коста Рика - "Ахмед Бин Али", Ал-Раян

27 ноември в 18:00 часа: Испания - Германия - "Ал-Байт", Ал-Кор

1 декември в 21:00 часа: Япония - Испания - "Халифа", Ал-Раян

29 ноември в 21:00 часа: Коста Рика - Германия - "Ал-Байт", Ал-Кор

Испания

Националният отбор на Испания се намира в нещо като преходна фаза преди Катар 2022, което съвсем не означава, че Ла Фурия няма да се опита да повтори успеха си от Световното първенство в ЮАР през 2010 година.

Появата на перспективни играчи като Педри, Феран Торес и Ансу Фати предвещава добро бъдеще за иберийците, но остава да видим дали Испания ще бъде достатъчно силна, за да стигне докрай в мисията си в Катар през ноември и декември. Участието на тима в Лигата на нациите през миналата година дава оптимизъм на феновете, след като командата на Луис Енрике игра финал, който загуби от все още действащия световен шампион Франция.

Селекционерът не се колебае да вади от състава си големи имена в опит да постави акцент върху креативността. А когато нещата на Ла Фурия потръгнат в нападение, е много трудно на съперниците да се бранят срещу тях.

Старши-треньорът Луис Енрике вече натрупа сериозен опит и със сигурност има идеи как да извлече най-доброто от младите звезди в състава си, а те не са никак малко. Всички в Испания очакват Педри, Гави, Ансу Фати и Феран Торес да бъдат гръбнака на новото "златно" поколение на страната, а самите играчи са готови да оставят сърцата си по терените в Катар.

Енрике знае как се прави

Енрике е един от малкото треньори на национални отбори със значими успехи на клубно ниво. Той изведе Барселона до требъл през сезон 2014/15, когато Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар пълниха противниковите мрежи.

"Ла Фурия" отпадна в 1/2-финалите на Евро 2020 през миналото лято, като този резултат беше приет положително. Сега обаче очакванията са още по-високи и голямата цел пред 52-годишния спец от Хихон е да върне световната купа на Иберийския полуостров (9.00 испанците да станат световни шампиони в Катар).

"Нямам никакви съмнения в себе си", казва Енрике и тези негови думи напълно отговарят на характера му. Той е ясен, директен, целеустремен и винаги готов да се бори до последно.

Младата звезда Педри

Трудно е да бъде определено най-яркото име в състава на Испания, но все пак ще се спрем на Педри. Асът на Барселона ще навърши 20 години по време на финалите в Катар, но въпреки крехката си възраст вече е натрупал значителен опит в националния тим.

Педри кара феновете на "Ла селекцион" да се вълнуват всеки път, когато докосва кълбото. Той се очаква да бъде ключова единица в отбора на Енрике по време на Световното, така както беше на Европейското преди малко повече от година.

Трудно начало, но силен завършек на пресявките

Испания спечели квота за Катар, след като завърши на върха в група В с актив от 19 точки от 24 възможни. Не всико обаче мина по "мед и масло" за отбора, като най-сериозни бяха проблемите в началото.

Неизвестните пред "Ла Роха" бяха много след четвъртия кръг, след като бяха записали загуба от Швеция и реми срещу Гърция. След това обаче тимът вдигна оборотите и спечели останалите си четири мача до края.

Последният от тях, срещу Швеция в Севиля, се явяваше директна битка за първото място в потока. Развръзката дойде едва в 86-та минута, когато Алваро Мората вкара единствения гол.

Ахилесовата пета

Испания може да хипнотизира всеки съперник, движейки умело топката по терена, но това, което липсва на отбора е точният завършващ удар. Този недостатък беше виден и в квалификациите, където тимът раздели с Швейцария последното място по отбелязани голове сред победителите в групите с 1.8 попадения средно на мач.

Титулярният централен нападател Мората има всичко необходимо, за да материализира създадените от отбора положения, но доста често просто не го прави (51.00 таранът на Атлетико Мадрид да покаже различно лице в Катар и да стане голмайстор на турнира). Потенциалните му заместници Борха Иглесиас, Жерард Морено и Родриго все още не са показали, че заслужават да водят атаката.

Яго Аспас? Стрелецът на Селта Виго би могъл да бъде решение на проблемите на Испания пред гола, но по непонятни причини Енрике не го вика в състава си. Непонятни, тъй като асът от Моаня бележи редовно по над 14 гола от сезон 2014/15.

Германия

Германия беше първата европейска държава, която си извоюва участие в Световното първенство в Катар и ще се стреми да вземе реванш за кошмарното си представяне в Русия през 2018 година. Бундестима влиза в първия си голям турнир без Йоахим Льов от почти две десетилетия. Той беше асистент на Юрген Клинсман, когато Маншафтът игра 1/2-финал на родна земя през 2006 година, преди да започне своя собствен 15-годишен мандат на горещия стол.

Кулминацията на ерата на Йоги Льов, разбира се, беше в Бразилия през 2014-а, когато Германия вдигна световната титла. След разочароващото представяне на Евро 2020 наставникът беше сменен от бившият си асистент Ханзи Флик, който има възможността да ръководи едно наистина изключително даровито поколение на германците.

Отборът спечели девет от десетте си квалификационни мача, въпреки че през март 2021 г. загуби с 2:1 у дома от Северна Македония. Неочакваната загуба в Дуисбург беше едва третото поражение на националния отбор в квалификации за Световната купа и първото от 2001 г. насам (когато загуби с 5:1 в Мюнхен от Англия).

След неуспехите по време на втората част от дългогодишното ръководство на Йоахим Льов, а именно ранните отпадания от Мондиал 2018 и Евро 2020, Ханс-Дитер Флик върна германците на прав път. Той възстанови манталитета на победител, колективната сплотеност и добави повече гладкост в атакуващ план.

В допълнение към опитните играчи, с които Флик вече разполага се появиха и талантливи младежи в лицето на Карим Адейеми, Нико Шлотербек, Джамал Мусиала и Флориан Вирц.

История

Германия е един от най-успешните национални отбори в международните състезания, като е спечелила четири световни купи, три европейски първенства и една Купа на конфедерациите.

Освен това, немците са заемали второ място на Европейското първенство три пъти, четири пъти на Световното първенство и още четири пъти са се класирали на трето място на Световни първенства.

В края на Световното първенство по футбол през 2014 г. "маншафтът" получи втория най-висок Ело рейтинг от всички национални футболни отбори в историята - 2223 точки.

Последният голям успех за германците бе на Мондиал 2014, когато те спечелиха финала срещу Аржентина благодарение на гола в допълнителното време на Марио Гьотце.

Пътят към Катар

Маншафта се класира за Световната купа през 2022 г. благодарение на наистина страхотно представяне в европейските квалификации. Те оглавиха група J след доминиращи изяви в почти всичките си мачове. Играчите на Флик спечелиха девет от 10-те си мача и загубиха само един. Те вкараха 36 гола и допуснаха само 4 в целия квалификационен поток.

Селекционерът

На 25 май 2021 г. Германският футболен съюз обяви, че Ханзи Флик е подписал тригодишен договор за старши треньор на германския национален отбор по футбол, който влиза в сила от 1 август 2021 г.

Той замени досегашния си ръководител Йоахим Льов след края на Евро 2020 поради незадоволителни резултати.

На 2 септември 2021 г. Флик печели първия си мач начело на Маншафта след успех с 2:0 срещу Лихтенщайн в квалификационен мач за Световното първенство по футбол през 2022 г.

Ръководеният от Флик отбор е записал само една загуба от осем мача до момента през тази календарна година (0:1 от Унгария).

Значими играчи

Безспорно един от най-важните играчи за Германия на Флик е Томас Мюлер, който е все така жаден за принос. Прекрасен трети нападател, пълен с хитрост и опортюнизъм в изявите си.

Играчът на Байерн получава повиквателна за националния отбор на Германия през 2010 г. На Световното първенство по футбол през 2010 г. той вкарва пет гола в шест участия, като Германия завършва на трето място.

33-годишният играч е обявен за най-добър млад играч на турнира и печели "Златната обувка" като най-добър реализатор на турнира с пет гола и три асистенции. На Световното първенство по футбол през 2014 г. той играе важна роля за спечелването на трофея от отбора, като отбелязва пет гола.

Мюлер е най-награждаваният германски футболист в историята с 31 трофея, като изпреварва 26-те на Бастиан Швайнщайгер.

Тактиката

Както и по време на плодотворния си престой в Байерн, Флик продължава да разчита на формацията 4-2-3-1.

Това е система, в която играчите му, особено тези в атака, имат свободата да имат повече свобода на действие и да се редуват на различни позиции.

Докато при владеене на топката шаблонът се променя на 3-2-5 или дори 3-1-6.

Япония

"Самураите" никога не е са прескачали отвъд 1/8-финалите на мондиали, но няма да спрат да се опитват да го направят. Япония е микс от опитни играчи и надъхани младоци, което я прави опасен съперник за всеки.

В тима са добре познатите на целия свят Такехиро Томиясу от Арсенал и бившият играч на Ливърпул Такуми Минамино, който вече брани цветовете на френския Монако. Квалификациите преминаха добре за "самураите", които мечтаят да изненадат някой от европейските колоси в потока и да прескочат групата.

Коста Рика

Съдбата на Коста Рика беше решена от междуконтиненталния плейоф след четвъртото място в квалификациите за КОНКАКАФ. Тимът беше изпреварен от Съединените щати по голова разлика и трябваше да се примири със съдбата си, но показа характер.

Водени от ветераните Кейлор Навас и Браян Руис, костариканците успяха да надделеят над Нова Зеландия с 1:0 след гол още в 3-тата минута на бившия нападател на Арсенал Джоел Кембъл.

Атаката е най-силното звено на тима, но в защита те ще трябва да се положат огромни усилия, за да противодействат на останалите класни тимове в група Е.