Меси и Левандовски ще кръстосат шпаги още в групите, звездите май сочат към Аржентина

Мексико и Саудитска Арабия ще опитат да разбъркат картите на гаучосите и Дружина полска

Спорт
22:15 - 03 Ноември 2022
3460
Меси и Левандовски ще кръстосат шпаги още в групите, звездите май сочат към Аржентина

Група С на Мондиал 2022 събра Аржентина и Полша, в чийто редици блестят имената на двама от най-добрите нападатели на планетата – Лионел Меси и Роберт Левандовски.

Седемкратният носител на "Златната топка" Меси, за който това вероятно ще бъде последно участие на световно първенство, ще се отправи към Катар в опит да добави единствения отборен трофей, който липсва в бляскавата му колекция.

Аржентина и Полша са считани за фаворити в потока, но задачата им няма да бъде никак лесна, тъй като тук е и Мексико, който се кани да даде сериозен отпор след доброто си представяне в зона КОНКАКАФ.

Считан за пълен аутсайдер в групата е съставът на Саудитска Арабия – един от отборите с най-нисък ранкинг в шампионата. Тимът не крие амбициите си да обърка плановете на по-именитите съперници, но дали тази задача няма да се окаже твърде амбициозна?

Програма на срещите в група С

22 ноември в 12:00 часа – Аржентина – Саудитска Арабия – "Лусаил", Лусаил

22 ноември в 18:00 часа – Мексико – Полша – "Стадион 974", Доха

26 ноември в 15:00 часа – Полша – Саудитска Арабия – "Едюкейшън Сити", Ал-Раян

26 ноември в 21:00 часа – Аржентина – Мексико – "Лусаил", Лусаил

30 ноември в 21:00 часа – Полша – Аржентина – "Стадион 974", Доха

30 ноември в 21:00 часа – Саудитска Арабия – Мексико – "Лусаил", Лусаил

Крайното класиране в групата се определя по следния критерии: спечелени точки, голова разлика и брой отбелязани голове.

Аржентина

Аржентина ще иска да покаже, че продължава да е сила, с която всеки трябва да се съобразява. На турнира по всяка вероятност ще видим "последния танц" на един от най-великите играчи в историята на играта – Меси.

Нападателят на ПСЖ вече е на 35 години и предстоящите финали са последен шанс за него да осъществи съкровената си мечта, след което спокойно да мисли за край на кариерата си. Несъмнено той ще бъде голямата звезда на "гаучосите", които се отправят към Катар като действащи шампиони на Южна Америка.

В селекцията на Лионел Скалони има и други фигури, които са способни да вдъхновят отбора за нещо голямо. В това число влиза ветеранът Анхел ди Мария, който стана автор на решаващия гол във финала на Копа Америка срещу отколешния противник Бразилия миналото лято.

По традиция световните първенства се очакват с огромен ентусиазъм в Аржентина, а преди Катар 2022 настроението в страната е още по-приповдигнато от обикновено. Без загуба в южноамериканските квалификации, шампиони на Копа Америка за първи път от почти три десетилетия и след 3:0 над европейския шампион Италия на "Уембли" във Финалисима, "гаучосите" са в отлична форма и разположение на духа.

Поколението, което носеше на гърба си тежестта от три загубени големи финала (Мондиал 2014 плюс две континентални първенства), постепенно слиза от голямата сцена, което носи своите позитиви. През 2018 година Лионел Скалони - специалист с доста скромен опит - неочаквано получи селекционерския пост и до момента никак не разочарова.

Всичко в аржентинския тим продължава да се върти около Лионел Меси, но суперзвездата е заобиколен от класа, която напълно отговаря на неговите стандарти. Да не забравяме и Лаутаро Мартинес, който под ръководството на Скалони бележи средно по гол на мач.

Шампионнтите от Копа Америка, които са непобедени в 35 мача от 2019 година насам, са в група със Саудитска Арабия, Мексико и Полша.

Селекционерът

Лионел Скалони е на 44 и когато получи горещия пост, мнозина в Аржентина недоверчиво повдигнаха вежди. Все пак опитът му се изчерпваше с кратки периоди като помощник в Севиля и националния тим на "гаучосите" в края на миналото десетилетие. Но ходът се оказа брилянтен и легендата на испанския Ла Коруня поведе Меси и компания към славата.

Пътят на Скалони в занаята беше даден от Хорхе Сампаоли, с когото работи както на "Санчес Писхуан", така и в представителния аржентински тим. Първоначално той бе назначен като временен селекционер след провала на "гаучосите" на Мондиал 2018, но убеди федерацията, че е достоен да остане на поста. Името на Скалони попадна и в тазгодишните номинанции за треньор №1 на ФИФА.

Звездата

В отбор с Лионел Меси е трудно да се отличи друг за фронтмен на един футболен колектив. Един от гениите на нашето време вече е на 35 и Катар 2022 почти сигурно ще бъде последният мондиал в кариерата му. Затова стремежът му да вдигне единственият голям трофей, който липсва в колекцията му, ще е още по-голям. Лео е в националния тим на Аржентина от 2005-а и вече има 164 мача с 90 попадения за "гаучосите".

Ще се огънат ли "гаучосите" под тежестта на очакванията?

С две световни титли (1978, 1986), три сребра (1930, 1990, 2014) от мондиали и 15 трофея от Копа Америка - Аржентина винаги носи бремето на големите очаквания. А това често се оказва препъникамък. През 2002-ра отборът, воден от Марсело Биелса, пое за Япония и Южна Корея като един от фаворитите, но отпадна още след групите. След второто място в Бразилия преди осем години се очакваше нещо подобно и през 2018-а в Русия, но последва отпадане на 1/8-финалите.

Сега отново има свръхочаквания, които пречат на "гаучосите". Въпреки рекордите при Скалони, оставането му на поста след мондиала съвсем не е сигурно, а Анхел Ди Мария заговори за оттегляне. "След световното ще преосмисля много неща", коментира пък Лео Меси. Аржентина притежава много класа, но отново едно от препятствията пред тима ще бъдат големите очаквания.

Полша

Полша се отправя към Мондиал 2022 с амбиции да заличи лошите спомени от яловите си участия на Световното в Русия и на Евро 2020. Всички погледи ще бъдат насочени към голямата звезда на отбора Роберт Левандовски, който вероятно ще прекрати кариерата си в националния тим след Катар.

"Дружина полска" претърпя непредвидени трусове през миналата зима, когато селекционерът Пауло Соуса изненадващо реши да си тръгне, а неговото място зае Чеслав Михневич. Отборът обаче имаше късмет в баражите, където изигра само един мач, за да се сдобие с квота за финалите.

Михневич ще се възползва от шанса си

Соуса шокира с молбата си да бъде освободен от задълженията си на старши-треньор на Полша, за да поеме бразилския Фламенго. През януари местната федерация замени португалеца с бившия наставник на Легия Варшава Михневич.

Последният беше водил девет клубни отбора преди през 2017 година да застане начело на младежкия тим на Полша до 21 години. Той класира състава за Евро 2019, нещо, което не се беше случвало цели 25 години.

Михневич се завърна в клубния футбол през 2020 година, поемайки Легия Варшава. Той помогна на столичани да спечелят 15-та си титла във вътрешното първенство, както и да си проправят път до групите в Лига Европа.

Лева, Лева, Лева

Левандовски без съмнение е най-голямата звезда в отбора на Полша и неговото представяне на терена ще е определящо за шансовете на тима да прескочи груповата фаза в Катар (1.90 да го стори). Той изпълни задълженията си в решаващия плейоф срещу Швеция, в който се разписа от дузпа за победата на своите с 2:0.

34-годишният стрелец от Варшава продължава да пълни противниковите мрежи и след трансфера си в Барселона. Той може да се похвали със 17 гола в 15 срещи за "лос кулес", а през миналия сезон грабна за втора поредна година "Златната обувка", след като заби 50 точни попадения в 46 мача за Байерн Мюнхен.

Скритият коз

Левандовски няма как да свърши всичко сам в атака и определено ще има нужда от помощ. Такава най-вероятно ще дойде от Пьотър Желински, който демонстрира убийствена форма с Наполи от началото на кампанията.

Атакуващият полузащитник обра овациите с двубоя срещу английския колос Ливърпул от Шампионската лига, в който блесна с два гола и асистенция. Към момента той е отбелязал четири точни попадения и е подал за други шест в 15 мача за "небесно-сините".

28-годишният Желински не бележи толкова често с националния тим, правил го е девет пъти за 74 срещи. В Катар обаче той може да е човекът, който да направи разликата за своя отбор.

Слаби страни

Сравнително млакият стаж на Михневич начело на "Дружина полска" може да се окаже недостатък. Спецът води отбора от няколко месеца и в осемте си мача до момента е записал три победи, две ремита и три загуби. Той има само още една контрола, срещу Чили, преди първия мач в Катар срещу Мексико (2.80 за победа на "ацтеките").

Резултатите на Полша от последните два големи футболни форума не могат да не тежат поне малко на отбора. Тимът завърши на дъното в групата си на Евро 2020 само с една точка. Три години по-рано в Русия поляците също бяха последни в потока си и се прибраха без почести.

Въпросителни има и около защитника Ян Беднарек. Той е неизменен титуляр в мачовете на Полша, но рядко получава шансове за изява в клубния Астън Вила. Липсата на игрова практика може да му изиграе лоша шега в Катар, от което да пострада целия отбор.

Мексико

Мексико преодоля груповата фаза в последните си седем участия на световни първенства, но всеки път се препъваше в 1/8-финалите. Въпреки че по традиция се представя сравнително стабилно на на големия международен форум, в месеците преди турнирите феновете преживяват истинска криза на доверието в националния отбор и сега не е по-различно.

"Ацтеките" се класираха безпроблемно на Мондиал 2022, но мениджърът Херардо Мартино продължава да не е особено популярен сред пресата и феновете, които редовно настояват за овакантяване на поста му. Специалистът често е обвиняван, че има "фаворити" в отбора, а критиките към консервативния стил, който налага, образуват доста "черни облаци" над главата му.

Истината е, че мексиканците не играят особено привлекателно в последните две години и феновете имат основания да недоволстват. Последният трофей на отбора датира от 2019 г. (триумф с CONCACAF Gold Cup) и мнението в страната е, че настоящият състава е един от най-слабите от доста време насам. Малко са оптимистите, които вярват, че тази зима "Ел три" ще спре най-дългата си "суша" в последните 15 години.

Мексиканците ще пристигнат в Катар с един от най-опитните състави измежду всички нации, нещо което може да се окаже в техен плюс в ожесточената група, събрала още селекциите на Аржентина, Полша и Саудитска Арабия. Почти всички футболисти в стартовата единайсеторка вече са играли поне на едно световно първенство.

Селекционерът

Тата Мартино е начело на Мексико от 2019 г., като започна престоя си с обнадеждаваща серия от 17 поредни срещи без загуби. Победени бяха отбори като Южна Корея, Япония и Нидерландия, но след спечелването на Gold Cup през 2021 г. формата на отбора се влоши. "Ацтеките" допуснаха три поражения от големия враг САЩ, в това число във финала на Националната лига на КОНКАКАФ 2021.

Мартино е бивш селекционер на Аржентина и бивш старши-треньор на Барселона. През лятото на 2013 г. 59-годишният спец замени Тито Виланова на "Камп Ноу", но се задържа само една година на "кормилото" на каталунския гранд, след като тимът остана втори в Ла Лига и загуби във финала за Купата на Испания.

Голямата звезда

Една от основните причини за добрите изяви на Мексико след пристигането на Мартинес беше отличната форма на "деветката" Раул Хименес. Както в клубния си Уулвърхямптън, така и в представителния тим на родината си нападателят е ключова фигура и ще бъде сигурен титуляр в Катар, ако е здрав.

Притеснителен факт обаче е, че таранът вече не изглежда като същото голово страшилище, след като през миналия сезон получи тежка травма на главата по време на двубой с "вълците". През септември тази година той отново влезе в "лазарета" заради травма в слабините и мексиканските фенове "стискат палци" за пълното му възстановяване, за да влезе в оптимална кондиция до битките на Мондиала.

Ще се завърне ли Чичарито?

Проблемите на Мексико в офанзивен план могат да се задълбочат сериозно, ако Хименес не пристигне в добра форма, тъй като просто липсват добри алтернативи за негови заместници.

В мексиканския шампионат в момента няма играч, който да се доближава до класата на звездата на Уулвс, което доведе до призиви за завръщането в отбора на Хавиер Ернандес, който не е обличал националния екип от две години заради изострените си отношения със селекционера.

34-годишният Чичарито показва невероятна форма в МЛС, откакто се присъедини към ЛА Галакси и в момента се радва на един от най-силните периоди в кариерата си. Според информации в медиите вече е имало контакт между Ернандес и Мартино, но към датата на публикуването на този материал все още не е напълно сигурно дали бившият ас на Ман Юнайтед ще отпътува със сънародниците си за Катар.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия може би нямаше късмет да попадне в група с двукратните носители на Световната купа Аржентина, както и със сериозните съперници Полша и Мексико. Въпреки това "соколите" ще се гордеят, че ще се явят на втория си пореден световен форум.

Стабилно представяне по пътя към Катар

Момчетата на Ерве Ренар впечатлиха в квалификациите, като оглавиха своята група - в която бяха още Япония и Австралия. Саудитска Арабия претърпя само едно поражение в 10-те си квалификационни мача, което се дължи на стабилната им защита. Те допуснаха само шест гола, което им позволи да извоюват трудни победи, като например решаващият успех с 1:0 у дома срещу Австралия.

Ако Саудитска Арабия иска да има някакъв шанс да премине груповата фаза, тя ще се нуждае от Салем Ал Даусари и Салех Ал Шери, които да вкарват голове, както го правеха по време на квалификациите. Двамата завършиха кампанията с по седем попадения, което подчертава важността им за отбора.

Тъй като шансовете срещу останалите три отбора в група С вероятно ще бъдат изключително малко, техните удари ще трябва да бъдат с клинична точност.

Искат да вземат пореден скалп

Саудитска Арабия се бори на Световното първенство по футбол 2018 в Русия, като загуби откриващия мач с 0:5 от домакините, а след това с 0:1 от Уругвай. Те записаха победа с 2:1 над Египет на Мохамед Салах, демонстрирайки способността си да се конкурират с висококачествена селекция.

"Соколите" се надяват, че ще могат да използват статута на аутсайдер в своя полза, както направиха през 1994 г., когато се класираха за елиминациите, след като бяха в компанията на Нидерландия, Мароко и Белгия. В крайна сметка те бяха отстранени на осминафинала от Швеция и подобно представяне би означавало много добър турнир за Саудитска Арабия. Тимът на Ренар да достигне отново до фаза 1/8-финал и на тази надпревара, е оценен с 6,50.

Макар че излизането от група С изглежда трудно за Саудитска Арабия, тя може да бъде доволна от усилията си в квалификациите за достигане до шестото си световно първенство.

Фурор през 1994-а

Дебютът им бе през 1994 година, когато България направи фурор, а азиатците достигнаха осминафиналите в САЩ.

Последваха последователни отпадания от груповата фаза през 1998, 2002 и 2006 г., а през 2010 и 2014 г. Саудитска Арабия не успя да се класира. "Зелените соколи" бяха отстранени в груповата фаза в Русия преди четири години.

"Зелените соколи" си осигуриха билет за Катар в предпоследния ден от квалификациите на Азиатската футболна конфедерация. Саудитска Арабия завърши начело на група В с резултат 7-2-1 срещу отбори като Япония, Австралия, Оман, Китай и Виетнам. Нападателят Салех Ал-Шехри вкара четири от 12-те гола на Саудитска Арабия по време на третия кръг на квалификациите.

Французинът, който преобрази отбора

54-годишният Ерве Ренар пое треньорските отговорности за Саудитска Арабия през юли 2019 г. Само два месеца по-късно той ръководи саудитците в първия им квалификационен мач за Катар, регистрирайки равенство 2:2 в Йемен. Отборът спечели втория си мач от квалификационната група с постижение от 6 победи и две загуби, а Ренар записа най-много победи (18) като мениджър, роден в чужбина, в историята на отбора.

Ренар избра 26 местни играчи за тези два приятелски мача, като целият състав идваше от седем отбора в Саудитската професионална лига.