При Англия винаги е интересно, Уелс и Бейл мечтаят за нов подвиг

Двата британски отбора попаднаха в компанията на САЩ и Иран в група В на Мондиала в Катар

Спорт
15:01 - 01 Ноември 2022
4009
При Англия винаги е интересно, Уелс и Бейл мечтаят за нов подвиг

Където е Англия, винаги е интересно! Такъв е случаят в предварителна Група B на Световното първенство, която ще прикове вниманието с присъствието в нея на "трите лъва". Още по-вълнуващо е, че те си имат британска компания в лицето на Уелс. Групата се допълва още от тимовете на Съединените щати и Иран.

САЩ има опит както с Англия, така и с Иран от предишни мондиали, включително при сензацията, поднесена от янките срещу британците през 1950 г. Двата отбора се срещнаха отново през 2010 г. и направиха равенство, което помогна на САЩ за първото място в групата на шампионата в Южна Африка.

Англия - финалист от последното европейско първенство, е големият фаворит на букмейкърите да оглави класирането в груповата фаза, но Уелс ще даде всичко от себе си да помрачи настроението на съседите. Отборът на Робърт Пейдж си осигури място на финалите, след като победи Австрия през март, а след това Украйна през юни.

Програма на срещите в група В

21 ноември в 15:00 часа: Англия - Иран - "Халифа", Ал-Раян

21 ноември в 18:00 часа: САЩ - Уелс - "Ахмед Бин Али", Ал-Раян

25 ноември в 15:00 часа: Уелс - Иран - "Ахмед Бин Али", Ал-Раян

25 ноември в 18:00 часа: Англия - САЩ - "Ал-Байт", Ал-Кор

29 ноември в 21:00 часа: Уелс - Англия - "Ахмед Бин Али", Ал-Раян

29 ноември в 21:00 часа: Иран - САЩ - "Ал-Тумана", Доха

Първите два отбора от всяка група се класират за 1/8-финалите. Ако два или повече тима са с равен брой точки, първо се гледа головата разлика (предимство дават повечето отбелязани голове). Ако показателите са абсолютно еднакви, се прилагат следните критерии: преки двубои между двата или повечето замесени тима, головата разлика в тях и повечето отбелязани голове.

ОТБОРИТЕ

Англия

След като достигна до 1/2-финалите на Световното първенство през 2018 г. в Русия и след това до финала на Евро 2020, загубен болезнено от Италия след изпълнение на дузпи на "Уембли", Англия ще бъде решена да направи последната крачка и най-накрая да спечели първия си голям трофей от 1966 г. насам.

Селекционерът Гарет Саутгейт разполага с някои вълнуващи млади таланти като Джуд Белингам от Борусия Дортмунд и Букайо Сака от Арсенал, заобиколени от опитни звезди. Въпросът е дали "трите лъва" могат да се надскочат и да постигнат нещо голямо.

Представянето в Лигата на нациите беше неубедително от страна на британците, а един от стълбовете в отбраната - Хари Магуайър, е много далеч от формата, която демонстрираше преди четири години по терените в Русия.

"Трите лъва" трябва да положат сериозни усилия, за да бъдат на познатото ниво на Световното. Първият им тест в Катар ще бъде на 21-ви ноември срещу Иран.

Критиките към Саутгейт не стихват

Саутгейт не получава подобаващо признание за постигнатите успехи в последните години и не са малко онези, които смятат, че тактикът не е най-добрият избор за поста, който заема. Аргументите на последните са, че спецът е прекалено предпазлив в подхода си и така възпрепятства разгръщането на пълния потенциал на тима.

Кейн трябва да блести

Шансовете на Англия да завоюва световната купа ще спаднат драстично, ако Хари Кейн не играе добре и не вкарва голове. Таранът е талисмана на отбора и от неговото представяне на терена зависят много неща.

Капитанът на "трите лъва" започна да преоткрива предишната си форма с клубния Тотнъм в последните седмици и да възвръща реномето си на един от най-добрите стрелци на планетата. Той е близо до подобряване на рекорда за най-много голове за националния тим, а в Катар ще защитава "Златната обувка", спечелена преди четири години в Русия.

Англия не срещна никакви затруднения в пресявките за Катар, като това започва да се превръща в запазена марка на Саутгейт. Тимът регистрира осем победи и две ремита в групата си и така се сдоби с директна квота за финалите.

Англичаните отбелязаха 39 гола и инкасираха само три в двубоите си срещу Полша, Албания, Унгария и Сан Марино. Те се поздравиха с двуцифрена победа срещу аутсайдера Сан Марино (10:0) през миналия ноември, като това не им се бе случвало от 1964 година.

САЩ

САЩ се присъедини към шоуто Катар 2022, благодарение на по-добрата си голова разлика спрямо Коста Рика в зона КОНКАКАФ (в средата на юни костариканците също подпечатаха визите си, след като победиха Нова Зеландия с 1:0 в интерконтинентален плейоф, който се игра в Катар). Това ще бъде 11-ото участие на янките на световни финали, като най-доброто представяне на тима е 1/2-финалът от далечната 1930 г.

Тогава "янките" отстъпват на Аржентина с 1:6 крачка преди финала, което илюстрира каква е била разликата в класите, но в последвалите десетилетия в страната се прави всичко за развитието и популяризирането на "сокъра".

Без съмнение отборът на Грег Берхалтер разполага с достатъчно млади таланти, за да има шанс да излезе от групата и да зарадва нарастващия брой почитатели на футбола отвъд океана. Кристиан Пулишич от Челси е голямата звезда, а в тима е и Джо Рейна от Борусия Дортмунд, който пали творческата искра в атаката. Тимът на САЩ е готов да изненада всеки и не се съмнявайте в това.

Селекционерът Грег Берхалтер

49-годишният Берхалтер пое тима преди почти четири години след незадоволителното представяне на САЩ в квалификациите за Русия 2018. Целта пред него беше да стабилизира тима и с помощта на талантливите млади играчи, повечето от които играят в Европа, да се търси завръщане на световната сцена. И бившият наставник на Кълъмбъс Крю успя в тази своя мисия.

Берхалтер е бивш американски национал, който представлява родината си на световните финали през 2002-ра и 2006-а. По време на кариерата си играе като защитник, но като наставник налага атакуващ стил. Предпочита схема 4-3-3 с подчертано владение на топката и активно използване на крилата. Любопитно е, че Берхалтер е бивш треньор на шведския Хамарби и е първият американски специалист, ръководил професионален европейски клуб.

Звездата Кристиан Пулишич

Крилото на Челси е развятото пред света знаме на американския футбол вече няколко години. Приказката му започна в германския Борусия Дортмунд, а през 2019 година Челси плати почти 60 млн. паунда, за да си осигури неговите услуги. През този сезон Кристиан Пулишич не получава много игрово време, но се надява да убеди новия мениджър на Челси Греъм Потър, че заслужава да прекарва повече на терена. Наскоро той отбеляза първото си попадение през кампанията във Висшата лига, разписвайки се при успеха с 3:0 на Уулвърхемптън.

Ще се огънат ли "янките" под тежестта на очакванията?

Стремежът да се трансформира едно потенциално златно поколение играчи в тактически усъвършенствана отборна единица под наставничеството на Грег Берхалтер не преминава напълно гладко. Отборът претърпя квалификационни поражения от Канада, Коста Рика и Панама, а неотдавнашната загуба от Япония в контролна среща, подчерта за пореден път, че "янките" изпадат в паника срещу добре организиран, опитен и целеустремен съперник. Селекционерът на Щатите със сигурност е на "ти" със съвременните изисквания в дефанзивен план и трябва да научи своите да не изпадат в паника, когато са притиснати до стената.

От друга страна не всичко е "цветя и рози" и в предни позиции, където липсва утвърдена голова заплаха за съперниците освен Кристиан Пулишич. Мондиал 2022 вече чука на вратата, а Берхалтер и помощниците му трябва добре да премислят как ще изглежда атаката за така важния откриващ мач срещу Уелс на стадион "Ахмед Бин Али" в Ал-Раян. Въобще - въпросите са много, а най-същественият си остава: Ще се огънат ли "янките" под тежестта на очакванията?

Иран

Иран ще се представи на планетата на трети поредни финали на Световно първенство, класирайки се като като национален отбор №1 от азиатския регион. Иранците стигнаха до Катар 2022 по категоричен начин, печелейки осем мача в групата си. Те завършиха на първо място в своя поток, изпреварвайки Южна Корея.

Нападателят на Порто Мехди Тареми, плеймейкърът на Фейенорд Алиреза Джаханбаш и звездата на Байер Леверкузен Сардар Азмун превръщат Иран в тим с много силно нападение. Проблем обаче се оказва треньорът. Драган Скочич преведе успешно отбора през квалификациите, но беше уволнен, след което върнат и пак освободен, за да бъде заменен от преминалия през Манчестър Юнайтед тактик Карлош Кейрош. Той се завръща за втори път на горещия стол, след като води иранците и на мондиалите през 2014 и 2018 г.

Пътят на Иран към груповата фаза на Мондиал 2022 наистина е приказка от две части. Във втория кръг на квалификациите две неочаквани поражения от Бахрейн и Ирак ги оставиха на ръба на елиминацията, което доведе до уволнението на белгийския старши треньор Марк Вилмотс.

"Персите" се подготвят за своята трета поредна Световна купа за първи път, нацията очаква да влезе в историята, като достигне до фазата на директните елиминации за пръв път в своята история.

Силни страни

След като в груповата фаза на турнира през 2018 г. Иран "избута" Испания и Португалия до ръба на пропастта, отборът се завръща в група, където спокойно може да поднесе изненада.

Тимът разполага с някои големи имена в атака като Мехди Тареми, който е в разгара на силите си. Докато Сардар Азмун от Байер Леверкузен и Алиреза Джаханбахш от Фейенорд също осигуриха важни голове по време на квалификационната кампания.

Вратарят Алиреза Бейранванд пък нашумя на последното Световно първенство, като спаси дузпа на Кристиано Роналдо. Пред себе си той може да разчита на опитни играчи в лицето на капитана Ехсан Хайсафи и дефанзивния полузащитник Саид Езатолахи.

Мениджърът Карлош Кейрош повежда "персите" към трето участие на Мондиал под негово ръководство, след като той ръководеше отбора през 2014 и 2018 г. Португалският специалист поведе отбора си към впечатляваща победа над Уругвай и равенство със Сенегал по време на приятелските срещи през септември тази година.

Слаби страни

Драматичното назначаване на Кейрош след уволнението на Драган Скочич, който водеше Иран през квалификациите, представляваше продължаващи кадрови промени във иранската футболна федерация.

Иран победи когото трябваше в квалификациите, но двата мача срещу Южна Корея завършиха с равенство и поражение.

На турнира през 2018 г. страната не успя да вкара гол от открита игра и отново ще възприеме дефанзивен подход в Катар. Особено имайки предвид, че Азмун все още се опитва да намери най-добрите си изяви след скъсан мускул на прасеца.

Също така, Иран никога не е преминавал отвъд груповата фаза (въпреки че през 98-а година знаменито победи САЩ).

Поглед към тактиката

Подобно на Мондиал 2018 в Русия, компактната защита и изчакването при удобните възможности за контраатака ще оформят основната стратегия на Иран срещу по-силни противници.

Вълнуващото партньорство между атакуващото дуо Сардар Азмун и Мехди Тареми ще представлява основната заплаха за противниковите отбрани.

Тареми вероятно е най-влиятелният играч в португалската Примейра Лига с равносметка от 20 гола и 12 асистенции през миналия сезон.

Сериозна заплаха за противниците по дясното крило

Алиреза Джаханбахш се отправя към третото си участие на Световни финали с националния отбор на Иран.

Той е един от водещите нападатели на "персите", след като отбеляза четири попадения в квалификационните срещи.

Джаханбахш неведнъж е сравняван с иранската легенда Мехди Махдавикия. В момента атакуващият футболист носи екипа на Фейенорд, като именно в Ередивизие той се утвърждава като много бърз играч и опасен за противниковите защити флангови играч.

Предишни участия на Мондиал

Иран е участвал на Свтовно първенство общо шест пъти, като първият път е през 1978 г.

Но отборът все още не е успял да се промъкне до фазата на елиминациите. Въпреки това Иран успява да достигне до 1/4-финалите на Олимпийските игри през 1976 г. и три пъти печели Купата на Азия (1968 г. 1972 г. и 1976 г.).

Джавад Некунам е играчът с най-много участия за Иран, а пък Али Даеи е №1 в списъка с най-добрите голмайстори на "персите" за всички времена.

Уелс

Събития извън света на футбола направиха така, че Уелс трябваше да чака по-дълго от останалите тимове, преди да си отдъхне с облекчение, че се е класирал за Катар 2022. В крайна сметка островитяните победиха Украйна на 5 юни, за да грабнат последната виза за мондиала и ще играят на световни финали за втори път в историята си и за първи от 1958 г. насам.

Уелсците бяха една от сензациите на Евро 2016, но отстъпиха на 1/2-финалите на бъдещия шампион Португалия. Гарет Бейл и Даниел Джеймс са сред звездите на Уелс, които ще са най-голяма заплаха за съперниците, първите от които са известни - Англия, САЩ и Иран. А дали ще има и още за коравите британци на катарска земя?

"Драконите" ще се опитат да извлекат максимума от първото си участие на световни финали от 1958 година.

Уелс вдигна доста високо летвата с двете си поредни класирания на европейски първенства, а тази година успя дори да я прескочи. Тимът демонстрира непримирим дух и се пребори за виза за Мондиал 2022, предолявайки корави съперници.

Островитяните ще играят на световно първенство за първи път след пауза от 64 години и със сигурност ще оставят сърцата си по терените в Катар. Селекционерът Роб Пейдж разполага с качествен състав, в който впечатление прави баланса между младост и опит.

"Златната генерация" с може би последен шанс за нов подвиг

Уелс сътвори истинска сензация в дебютното си появяване на еврофинали през 2016 година, когато завоюва престижното трето място. Отборът не успя да стигне толкова далеч в шампионата на "Стария континент" през миналото лято, но отново прескочи груповата фаза.

Гарет Бейл заедно с Аарън Рамзи, Бен Дейвис, Джо Алън и Крис Гънтър бяха в основата на успехите на отбора от малката британска нация в последните години. Четиримата "златни" герои отново ще бъдат натоварени със сериозни отговорности в Катар, а допълнителен стимул за тях ще бъде това, че вероятно няма да имат друга възможност да блестят на голям футболен форум.

Бейл беше готов да "окачи бутонките" по-рано тази година, но класирането за Световното естествено го накара да отложи засега този ход. Нямаше как да е и друго след онова, което той направи в баражите.

Талисманът Бейл

"Това е най-великата победа в историята на уелския футбол", заяви бившият ас на Реал Мадрид и Тотнъм след успеха над Украйна с 1:0 във финалния плейоф за СП 2022. Единственият гол в този двубой бе негово дело.

Бейл обра овациите и в предишния кръг на баражите, в който съперник на неговия тим бе Австрия. Бързоногото крило заби и двете попадения за победата на своите с крайното 2:1 (13.00 уелсците да надвият САЩ със същия резултат в първия си мач на СП 2022).

32-годишният ас спокойно може да бъде определен за най-добрият футболист на Уелс за всички времена. Той е този, който е способен да направи разликата за "драконите" и изглежда като незаменим в състава.

Въпросителни пред Пейдж

Контузии на ключови единици може сериозно да подкопаят шансовете на Уелс да се представи оптимално в Катар. Бейл, Рамзи и Алън бяха застигнати от здравословни проблеми през този сезон, което лимитира участията им на клубно ниво. Това може да им попречи да се подготвят по най-добрия начин за Световното.

Дан Джеймс или Бренън Джонсън? Това е едно от важните решения, които Пейдж трябва да вземе. Джеймс е неизменна част от отбора от дебюта си през 2018 година, но в момента той има сериозен конкурент в предни позиции в лицето на напористия Джонсън. С оглед на формата на последния не би било изненада, ако Джеймс се озове сред резервите.

Друго предизвикателство пред селекционера на Уелс е намирането на най-добрата позиция за Рамзи. Последният се чувства оптимално зад централния нападател във формация 4-2-3-1. Пейдж обаче предпочита да залага на схема 3-4-2-1, в която "Рамбо" трябва да играе по-назад, а това не се харесва особено на играча на Ница.

Очакванията към "драконите"

Уелс може да се похвали с достигане до 1/4-финалите при първото си и единствено към момента участие на световното първенство през 1958-а. Тогава тимът записва три ремита в групата си, а след това губи с минималното 0:1 от бъдещия шампион Бразилия.

За Пейдж и компания ще бъде страхотно постижение да намерят място в директните елиминации в Катар. Най-сериозен техен конкурент за втората позиция в групата се очертава младия състав на САЩ, ако се приеме, че Англия няма да позволи на никой да се доближи върха.