Бразилия и Испания ще спорят за футболното злато на Олимпийските игри

Полуфиналът между Селесао и Мексико беше ръководен от Георги Кабаков

Спорт
18:21 - 03 Август 2021
2936
Бразилия и Испания ще спорят за футболното злато на Олимпийските игри

Испания победи домакина Япония с 1:0 след продължения и достигна до финал срещу Бразилия на Олимпийския турнир по футбол.

През първата част темпото не бе високо и чистите голови положения не изобилстваха. Испания имаше териториално превъзходство. В 6-та минута Испания имаше възможност да открие резултата, но удар с глава на Микел Мерино премина на сантиметри от напречната греда.

В 31-та минута след бърза комбинация между Педри и Оскар Хил, десният бек подаде прецизно на Микел Оярсабал, който добре си овладя топката, но пропусна най-изгодното положение на „Ла Роха“, пращайки топката високо над вратата.

Първото добро положение през второто полувреме дойде за домакините. Такефуса Кубо получи дълго подаване и след добро овлавяване свали топката към Дайчи Хаяши, който стреля опасно към вратата на Унай Симон, но топката премина на сантиметри от дясната греда.

В 56-та минута Кевин Ортега отсъди дузпа в полза на Испания за нарушение на Мая Йошида срещу Микел Мерино. След консултация с ВАР, перуанският съдия отсъди фал в атака на халфа на Реал Сосиедад и отмени жълтия картон, който показа на Йошида.

В 79-та минута Такефуса Кубо излезе на добра позиция и стреля към вратата на Унай Симон, но ударът на футболиста на Реал Мадрид бе слаб и вратарят на Атлетик Билбао нямаше проблеми да спаси.

В края на редовното време Испания натисна, като Рафа Мир и Микел Оярсабал последователно достигнаха до добри положения, но вратарят Косей Тани ги отказа.

В продълженията головите положения не изобилстваха. Въпреки това, в 115-та минута Марко Асенсио откри резултата с прецизен удар с левия крак след асистениця на Микел Оярсабал.

Малко преди това и Бразилия спечели своя билет за финала. Полуфиналният сблъсък на Селесао с Мексико беше ръководен от българския рефер Георги Кабаков. Златистите се справиха със Сомбрерата, като редовното време и продълженията на сблъсъка голове не паднаха, а при дузпите Бразилия спечели с категоричното 4:1 и съкруши мечтата на Мексико за олимпийско злато след 2012, когато „ацтеките“ победиха именно южноамериканците на финала в Лондон.

Въпреки това в първия полуфинал от футболния турнир в Токио не липсваха интересни положения, а Георги кабаков имаше доста работа. В 30-ата минута той трябваше да се консултира с Видео асистент рефера при контакт в наказателното поле на Мексико между Дъглас Луис и футболиста на „ацтеките“ Хосе Ескиевел. Първоначално българският съдия отсъди наказателен удар, но след консултация с ВАР отмени решението си.

През 90-те минути той трябваше на няколко пъти до успокои страстите след спречквания на футболистите на двата отбора. В резултат на това той раздаде общо 6 жълти картона.

Иначе най-доброто положение в мача дойде в 82-ата минута, когато футболистът на Аякс Антони нацели дясната греда на Гийермо Очоа.

В продълженията до гол така и не се стигна и мачът трябваше да се реши след изпълнение на дузпи.

При тях бразилците показаха по-здрави нерви и победиха „ацтеките“ с 4:1. Точни за Селесао бяха Дани Алвеш, Габриел Мартинели, Бруно Гимараеш и Рейниер. По този начин Бразилия продължава битката за защитата на златото от домашните Олимпийски игри в Рио де Жанейро преди 5 години, когато на финала бе победен тимът на германия след изпълнение на дузпи.

По този начин в спора за златните медали един срещу друг ще излязат Испания и Бразилия. Финалът във футболния турнир на Олимпийските игри ще бъде в събота (7 август), от 14:30 часа.