Бразилия откри търговско представителство в Йерусалим

Латиноамериканската страна се готви да премести посолството си във фактическата израелска столица

Новини
21:06 - 15 Декември 2019
2951
Бразилия откри търговско представителство в Йерусалим

Бразилия в неделя официално откри търговско представителство в Йерусалим, като някои разглеждат стъпката като етап от намерението на латиноамериканската страна да премести посолството във фактическата израелска столица през следващата година, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

По време на събитието Едуардо Болсонаро, високопоставен депутат и син на президента на Бразилия Жаир Болсонаро, отново заяви ангажимента на правителството си да премести посолството в Йерусалим скоро.

„Имате политически аргументи, исторически аргументи. Имате куп аргументи, за да признаете, че Йерусалим е ваша столица. Така че няма да правим нещо изключително Правим нормално нещо - да признаем вашата столица“, каза той.

Точно както бразилското правителство може да определи каква е столицата на неговата страна, така и правителството на Израел може да реши кой град иска за своя столица, добави той. „Защото вярваме, че който благослови Израел, ще бъде благословен и който прокълне Израел, той ще бъде прокълнат“, добави той, перифразирайки библейска фраза.

Болсонаро, който председателства Комисията по външни работи и национална отбрана на Камарата на депутатите на Бразилския национален конгрес, заяви, че е говорил с баща си относно преместването на посолството.

Премиерът Бенямин Нетаняху, който присъства на церемонията по откриването в централен ерусалимски хотел подчерта, че търговското представителство, която се отворя е „част от ангажимента на президента Болсонаро да отвори посолство в Йерусалим догодина“

„Търговското представителство може да помогне на Бразилия и Израел да осъзнаят потенциала на сътрудничество между двете страни. Израел е може би най-динамичната, иновационна нация в света - това не го казвам аз, а много други го казват. Пазарите го казват‘, изтъкна Нетаняху.

В момента Бразилия все още изучава последиците от прехвърлянето на посолството си в Ерусалим, каза младият Болсонаро, подчертавайки, че когато преместването се случи, трябва да вдъхнови други държави от Латинска Америка да последват примера.

„Ако направим този ход по интелигентен начин, със сигурност другите страни ще направят същото и това очакваме“, каза той, като говори на английски.