Брекзит без сделка обрича Англия на глад

Зловещата прогноза е в секретен документ на британското правителство

Актуални новини
21:11 - 02 Август 2019
11581
Брекзит без сделка обрича Англия на глад

Брекзит без сделка може да доведе до незабавен недостиг на храна, паника сред потребителите и до повишен риск от контрабанда на хора в рамките на седмици.

Това е записано в секретен документ на британското правителство, който обаче е изтекъл към Sky News, пише novini.london. Експертите, изготвили доклада, предупреждават, че хаотичното напускане на ЕС може да влоши сериозно ситуацията с организираната престъпност в страната, особено тежко се очаква да бъде ситуацията в Северна Ирландия.

В доклада има и предупреждение, че гражданите на Обединеното кралство в ЕС могат да загубят достъп до услуги и права на пребиваване в рамките на 24 часа след напускането, което според премиера Борис Джонсън ще се случи на 31 октомври със или без споразумение с ЕС.

Описвайки първата седмица след Брекзит, в документа се казва: „Потенциална паника на потребителите и недостиг на храна, дори в райони, които не са пряко засегнати и не са по границата“.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид тази седмица обяви, че ще бъдат предоставени допълнителни 2.1 млрд. британски лири за подготовка на Брекзит без сделка.