Британски партии обещават край на агонията с Брекзит

Около 46 милиона британци имат право да гласуват на изборите на 12 декември

Свят
16:50 - 05 Ноември 2019
1520
Британски партии обещават край на агонията с Брекзит

Трите най-големи британски политически формации ухажваха днес уморените избиратели. Всяка от тях обеща край на споровете за Брекзит, ако спечели парламентарните избори следващия месец, но предложи коренно различни виждания от другите две за постигането на тази цел, предаде Асошиейтед прес.

Министър-председателят Борис Джонсън твърди, че ако неговите консерватори спечелят изборите на 12 декември, той ще убеди парламента да ратифицира сделката му за развода с Европейския съюз и Великобритания ще напусне ЕС на 31 януари, предава БТА.

Основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, казва, че ще й е нужно малко повече време - шест месеца - за да сложи край на продължаващата над три години несигурност след решението на избирателите от 2016 г. страната да напусне блока, в който членува повече от 40 години. Лейбъристите обещават, ако спечелят, да договорят до шест месеца нова сделка за развода, която запазва тесните отношения между Великобритания и ЕС, а след това да свикат национален референдум дали страната да излезе от ЕС при новите условия или да остане в съюза. "Кризата с Брекзит трябва да бъде решена, но това трябва да стане по демократичен начин", каза лейбъристкият лидер Джереми Корбин.

Междувременно центристката, проевропейска партия "Либерални демократи" се опитва да отнеме избиратели от големите партии с обещание за пълен отказ от Брекзит. Тя заяви днес, че прекратяването на икономическата несигурност около Брекзит ще даде тласък на икономиката и правителството ще получи възможност да вложи още 50 милиарда лири (64 млрд. долара) - което Либералните демократи наричат "бонус оставане" - в обществени услуги.

Сега партията разполага само с 20 от 650-те места в Камарата на общините, но лидерката на Либералните демократи Джо Суинсън заяви днес, че предстоящите избори са "време за сеизмична промяна". "Това не са обикновени избори. Това не е типичен избор дали червеният или синият отбор (лейбъристите или консерваторите) да управлява ще някоя и друга година. . . Защото по този въпрос те са на едно мнение", каза Суинсън пред свои поддръжници в Лондон.

От другата страна на разделението в Обединеното кралство по отношение на Европа, учредената неотдавна Партия на Брекзит начело с Найджъл Фараж иска британските избиратели да отхвърлят сделката на Джонсън и страната да напусне блока без споразумение за бъдещите търговски отношения. Формацията се опитва да привлече подкрепящи Брекзит избиратели както от Консервативната, така и от Лейбъристката партия.

Около 46 милиона британци имат право да гласуват на 12 декември за подновяване на състава на 650-местната долна камара на парламента.