Британските депутати вбесиха Китай

ЕС, САЩ, Канада и Великобритания наложиха санкции на китайски служители

Свят
15:52 - 23 Април 2021
1446
Британските депутати вбесиха Китай

Пекин разкритикува британските депутати, след като те одобриха символично парламентарно предложение, в което се обявява, че мюсюлманите уйгури в Китай "страдат от престъпления срещу човечеството и геноцид", наричайки обвиненията "голяма лъжа", предаде "Франс прес".

Въпреки че предложението не е обвързващо и не изисква от правителството да действа, то е още един индикатор за втвърдяващата се позиция на британския парламент към Китай във връзка с отношението към уйгурите в северозападната област Синцзян.

Китайското правителство отговори, че "така нареченият геноцид в Синцзян е голяма лъжа, измислена от международните антикитайски сили".

"Китайското правителство и хората от всички етнически групи в Синцзян твърдо се противопоставят и категорично осъждат подобни твърдения", подчерта говорителят на китайското външно министерство.

"Собствените проблеми на Великобритания вече са достатъчни", добави той и настоя: "Тези британски депутати трябва да си гледат работата и да правят повече за собствените си избиратели."

Предложението беше внесено от бившия министър на консерваторите Нус Гани, един от петимата депутати, санкционирани от Пекин, че го критикува заради отношението към уйгурите.

Британското правителство изтъкна, че е "ангажирано да предприеме решителни действия по отношение на Синцзян", но се въздържа да използва термина "геноцид", твърдейки, че само британските съдилища могат да дадат това правно определение.

Бившият лидер на Консервативната партия Иън Дънкан Смит, който също е санкциониран от Китай, го нарече "исторически момент".

"Въпреки че правителството твърди, че само съд може да определи геноцид, парламентът е избрал да не го вземе предвид и да гласува сам.

"Това поставя британския парламент в съответствие с Холандия, Канада и САЩ."

Британският младши външен министър Найджъл Адамс през февруари заяви, че доклад на Би Би Си за лечението на уйгурите разкрива "явно злодеяния".

В продължително разследване, основано на свидетелски показания, Би Би Си съобщи за твърдения за систематично изнасилване, сексуално малтретиране и изтезания на задържани жени от полицията и охраната в западния регион.

Гани каза, че колегите "не са склонни да използват думата геноцид", но добави "има недоразумение, че геноцидът е само един акт - масово убийство. Това е невярно."

Вместо това геноцидът се отнася до намерението да "унищожи изцяло или частично" национална, етническа, расова или религиозна група, каза тя, аргументирайки, че определението е приложимо за Китай.

"Въпреки че никога не трябва да злоупотребяваме с термина геноцид, не трябва да пропускаме да го използваме, когато това е оправдано."

До 1 милион мюсюлмани-уйгури се оценяват от правозащитни групи, че са били задържани в лагери за интерниране.

ЕС, САЩ, Канада и Великобритания наложиха санкции на китайски служители, за които се твърди, че са замесени в нарушения на правата.

САЩ определиха ситуацията като геноцид и забраниха целия памук от Синдзян. Парламентът на Австралия обмисля подобен ход.