Британският парламент на първо съботно заседание от 37 години

Депутатите гласуват сделката по Брекзит, сключена в четвъртък от Лондон и Брюксел

Топ
14:20 - 19 Октомври 2019
1370
Британският парламент на първо съботно заседание от 37 години

Британският парламент започна тази сутрин извънредното си заседание, посветено изцяло на споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС, съобщи Франс прес.

Депутатите ще гласуват по сделката за Брекзит, сключена в четвъртък от Лондон и Брюксел. Очаква се вотът да бъде много оспорван.

Това е първото съботно заседание на парламента от войната за Фолклендските острови преди 37 години.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че това заседание дава исторически шанс на Обединеното кралство и на Европейския съюз да продължат напред. По думите му това е най-доброто споразумение и за двете страни.

Планът на Джонсън да прокара сделката за Брекзит в парламента обаче се натъкна на препятствие, съобщи Асошиейтед прес.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу каза, че първо ще има гласуване по поправка, отлагаща вота за одобряване на споразумението.

Зад поправката стои бившият консервативен депутат Оливър Летуин, изгонен от партията от Джонсън. Неговото предложение, имащо подкрепата на народни представители от различни партии, е да бъде отложено решението дали да се даде подкрепа за сделката, докато парламентът не приеме приети всички закони, необходими за прилагането й, отбеляза Ройтерс.

Ако поправката бъде одобрена от парламента, сделката на Джонсън няма да бъде гласувана днес.

Британското правителство заяви, че ще каже на депутатите от Консервативната партия да напуснат заседанието, ако поправката бъде приета.