Британският парламент прие закона за мигрантите

Свят
08:07 - 23 Април 2024
1174
Британският парламент прие закона за мигрантите

Последният опит на британския премиер Риши Сунак да изпрати някои мигранти в Руанда най-накрая получи одобрение от парламента рано във вторник, часове след като той обеща полетите за депортиране да започнат през юли, съобщава АП.

Парламентът блокира приемането на законодателството в продължение на два месеца, докато Камарата на лордовете се отказа да прави поправки и разчисти пътя за законопроекта към стане закон.

Двете камари на парламента ще продължат да заседават, докато не бъде одобрено.

Припомняме, че Сунак съобщи на пресконференция, че първият полет с търсещи убежище лица до Руанда ще излети след 10-12 седмици. По негови думи правителството вече е направило конкретни приготовления

"Мога да потвърдя, че поставихме летище в готовност, резервирахме търговски чартърни самолети за конкретни слотове и имаме 500 добре обучени лица, готови да ескортират нелегални мигранти по целия път до Руанда, с още 300 обучени служители през следващите седмици, посочи Сунак. Готови сме. Плановете са в сила. И тези полети ще излетят, каквото и да стане", категоричен е той. Според графика, определен от британския премиер, първият полет ще тръгне през юли.

Сунак е уверен, че планът отговаря на всички международни задължения на Великобритания, като коментар на въпрос относно членството на държавата в Европейската конвенция за правата на човека.

"Ако някога се стигне до избор между нашата национална сигурност — осигуряването на нашите граници — и членството в чужд съд, аз, разбира се, винаги ще давам приоритет на нашата национална сигурност", допълни той.

В началото на 2024 г. Сунак спечели първото гласуване в горната камара на парламента за плана за изпращане на търсещи убежище в Руанда. Оттогава предложението претърпя редица поражения и спънки. В началото на март Камарата на лордовете прокара 5 поправки по законопроекта.

Комитетът по правата на човека на ООН призова на 28 март Великобритания да се откаже от спорния законопроект, поради опасения, че споразумението не е в съответствие с международното право.

На 16 април депутатите от Камарата на общините на британския парламент отхвърлиха всички промени. 

Нелегалната миграция е голям политически проблем във Великобритания, където се разглежда като доказателство за провал на правителството да го контролира.

Броят на мигрантите, пристигащи във Великобритания с малки лодки, скочи до 45 774 през 2022 г. от едва 299 четири години по-рано, тъй като хората, търсещи убежище, плащат на престъпни банди, за да ги прекарат.

Миналата година пристигащите с малки лодки спаднаха до 29 437, тъй като правителството предприе мерки срещу каналджиите и постигна споразумение за връщане в родината.