Британският щам на вируса може да вдигне случаите на 12 000 на ден (НА ЖИВО)

Здраве
10:10 - 04 Март 2021 (обновена)
4952
Британският щам на вируса може да вдигне случаите на 12 000 на ден (НА ЖИВО)

Добра тенденция отбеляза здравният министър проф. Костадин Ангелов в съотношението между излекуваните от коронавируса и новозаразените. Но предупреди, че ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия британски вариант на вируса. "Увеличаването на случаите се дължи и на отпуснатите мерки, но не само на тях, а на високата възприемчивост при новия щам", добави той на редовния брифинг на здравните власти. 

На национална база заетостта на леглата е 48%, а на интензивните - 57%. "Тя не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области. Обсъждаме прилагането на локален подход за противоепидемични мерки за овладяването на заболяемостта в тези места", уточни министърът. 

285 на 100 000 души е заболеваемостта у нас, което ни отрежда 18-о място в ЕС. Чехия остава най-засегнатата в съюза, отбеляза здравният инспектор доц. Ангел Кунчев. Той каза, че не е изключено България да стигне подобен връх - до над 10-12 хиляди заразени на ден. 

"Прави впечатление голямата разлика между отделните региони в страната. В Кюстендил тя е 487 на 100 хиляди души, а в Търговище, например, е малко над 20 на 100 000", добави Кунчев. Бургас спира плановите операции и прием в болниците, а държавният санитарен инспектор препоръча това да се случи и на други места. 

"След британския вариант идва южноафриканският и бразилският, а след това и нигерийският", добави още Кунчев. И уточни, че не приема обвиненията, че от НОЩ всявали страх и паника. "Престъпление би било, ако спестим, ако замълчим", отсече той. А здравният министър го допълни, като каза, че е престъпно и отношението към ваксините, което се шири в социалните мрежи, на базата на фалшиви новини. 

Шефът на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов заяви, че процесът продължава, като бе допълнен от шефа на ИАЛ Богдан Кирилов, че идната седмица се чака "зелена" светлина от европейските власти за еднодозовата ваксина на ДжонсънИДжонсън, като доставките започват от април по предварителни данни. Чака се и договор за антигенната ваксина на "Новавакс". 

Снимка: Агнес Методиева