Брокер пред Lupa.bg: Политически трус може да промени цената на имотите

Личности
15:40 - 25 Септември 2020
8874
Брокер пред Lupa.bg: Политически трус може да промени цената на имотите

Рязка промяна в политическата обстановка и внезапен политически трус може да промени цените на имотите. Това каза пред Lupa.bg опитният Петър Сотиров, управител и собственик на агенция за недвижими имоти "ДОМИ". Той не очаква при нормални условия цените на жилищата да се променят в рамките на предстоящата една година.

"С затварянето по домовете по време на пандемията с коронавирус претърпяхме голям шок в търговията с имоти. Трябваше да се ориентираме и да започнем онлайн огледи, които обаче не се оказаха достатъчно ефективни. Април и май месец имаше лек застой, като цени имотите не се промениха, но като брой на сделките драстично имаше спад", разказва пред медията ни спецът. 

"Това се случваше не защото хората не пускаха купувача да влезе на оглед, а защото той не искаше да ходи да оглежда жилища от страх от COVID-19. Хората, които продават имоти ни остават ключ и достъп до апартамента, но тези, които търсят жилище нямаха желание да обикалят с непознати хора по огледи. След май месец нещата се успокоиха и започнаха да се поглеждат огледи. При онлайн огледите беше много трудно да продадеш апартамент, защото колкото и да го гледаш от компютър, трудно можеш да вземеш решение за влагане на голяма сума. Тогава се правиха сделки предимно за наеми", разказва Петър Сотиров.

На въпрос дали е имало изобщо случай някой да огледа онлайн имот и да го купи без да е влизал вътре, специалистът отговори: "Не, трудно се осъществяха така продажби, ние сме имали и преди пандемията онлайн сделки, но това са хора, които работят в чужбина и искат да инвестират в страната. За последните години обаче се броят на пръстите на едната ръка хората, които са купили имот без да го видят". 

"Важно е да се знае, че много хора се и притесниха за последствията на коронавируса върху икономиката. На места се появиха покачване на цените именно заради липсата на предлагане на жилища на пазара. Когато лихвата ти е ниска, покупката ти изглежда изгодна. За 25 години е много по-изгодно да се купи апартамент чрез кредит. Именно това засили продажбите през последния месец.".

"Прогнозата, която мога да дам в момента е, че цените на имотите ще се запазят каквито са сега и в близката година. Проблемът е, че хората не искат да продават в момента, защото най-голямата инвестиция си остава недвижимия имот. Хората предпочитат да държат парите си в имот, вместо да ги държат по банките. Ако няма сериозен трус в политическата обстановка, защото тя също влияе, цените би трябвало да се запазят, няма да има и спад на тях", твърди изпълнителният директор.  

"В момента има много силно търсене на къщи и парцели около София. Най-атрактивни за купуване в момента в столицата си остават източните райони от квартал "Изток" и "Гео Милев" нагоре. Много сериозно показване на цените имаше в квартал "Младост" след пускане на метрото там и добрата инфраструктура. Сега с новият лъч се очаква и "Красно село" да стане желан и привлекателен за живеене квартал. През последните години имаше един застой на цените там, но сега с новото метро се очаква цените да се качат. Така беше и в Надежда - там се поддържаха ниски цени на имотите, до момента, в който пуснаха метрото и ремонтираха "Ломско шосе". В момента "Надежда" поддържа цени като в "Люлин", даже в "Надежда 2" може и да са по-високи". 

"Кризата много се отрази и на бизнес-имотите. Кафетата и заведенията дори не взимаха наеми, направиха отстъпки с 50 процента по време на вируса. В момента няма търсене на бизнесзаведения, никой не иска да купува подобен имот", завърши Петър Сотиров.