Броят на фалитите в Германия излиза извън контрол

През юли е достигнат нов рекорд

Новини
12:48 - 09 Август 2024
1288
Броят на фалитите в Германия излиза извън контрол

Броят на фалитите на компании в Германия се е увеличил изненадващо рязко през юли. Особено много фалити е имало в производствения сектор. Това установи Институтът за икономически изследвания в Хале (IWH) в публикуван свой анализ.

По данните на изследването текущият брой на съдружия и корпорации в Германия в несъстоятелност през юли е 1 406. Цифрите са по-високи, отколкото през последните десет години и надхвърлят и последния пик от април 2024 г.

Броят на неплатежоспособността е нараснал с 20% през юли, в сравнение с предходния месец и е с 37% по-висок от юли 2023 г. Текущата стойност е с 46% над средната за юли за годините от 2016 до 2019 г., т.е. преди пандемията.

Фалитите засягат всички сектори в страната.

Най-сериозно е положението е в производствения сектор. След 100 промишлени фирми в несъстоятелност през юни, което също съответства на средното за последните дванадесет месеца, през юли броят им е 145. Това е нов връх от януари 2020 г. Провинциите Берлин, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия бяха засегнати много по-тежко от обикновено.

Затварянето на големи работодатели може да доведе до постоянни сериозни загуби на доходи и заплати за засегнатите служители.

Броят на засегнатите работни места също е голям.

Анализът на IWH показва, че в 10% от компаниите, чиято неплатежоспособност беше обявена през юли, са засегнати почти 10 000 работни места. Следователно броят на засегнатите служители в най-големите 10% от компаниите е близо до стойностите за юни, същия месец на миналата година и средно юли от 2016 г. до 2019 г.

За своето проучване IWH събира следи основни индикатори, които водят процеса на несъстоятелност с около два до три месеца. Водещите индикатори отново се покачиха през май след продължителни спадове през предходните месеци, но отново се понижиха през юни.

Несъстоятелностите, докладвани в тенденцията за несъстоятелност на IWH за корпорации и партньорства, обикновено обхващат над 90% от работните места, засегнати от корпоративна несъстоятелност и 95% от исковете.