Брюксел: Отмяната на блокадите ще доведе до ръст на заразените

Урсула фон дер Лийен очерта три критерия за ограничителните мерки

Свят
14:40 - 15 Април 2020
2428
Брюксел: Отмяната на блокадите ще доведе до ръст на заразените

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен очерта три критерия за ограничителните мерки, наложени заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19).

Тя каза, че страните членки на Европейския съюз трябва да разгледат нивата на заразяване, капацитета на системите на здравеопазването и наличните тестове, преди премахването на ограниченията, което може да предизвика увеличение на заразените.

Тя каза също, че планът на Европейската комисия не трябва да се разглежда като сигнал, че страните трябва да започнат да отменят блокадите.

По-рано Европейската комисия предупреди 27-те страни членки да са много предпазливи, докато се върнат към нормалния си живот и да основават действията си на съвети от учените.

След като Австрия, Чехия и Дания вече премахват някои от мерките, Европейската комисия представи пътната си карта на страните членки да координират излизането от блокадите, което според нея трябва да отнеме няколко месеца.

Понастоящем около 80 000 души са починали в Европа от болестта, което е около две трети от общия брой на жертвите по света.

Комисията заяви, че на тези учени трябва да се разчита да ръководят националните стратегии за отблокиране през следващите седмици и месеци.

Брюксел е дълбоко загрижен за щетите, които биха могли да бъдат нанесени, ако всяка държава от ЕС наложи своя собствен курс, предвид паниката, която се създаде след първото разпространение на пандемията в Италия, с внезапни затваряния на граници, които предизвикаха големи задръствания и забрани за износ, които лишават тежко засегнатите страни от медицинско оборудване.

ЕС е много разделен в своя подход. Франция тази седмица удължи извънредното положение до 11 май, а Белгия изглежда се насочи в подобна посока. Испания също наскоро удължи извънредното си положение за още две седмици.

В проект на пътната си карта, видян от "Асошиейтед прес", Европейската комисия казва, че облекчаването на ограниченията неизбежно ще доведе до съответно увеличаване на заразените.

Предупреждава, че това трябва да се случи само когато разпространението на болестта е спаднало за известно време и когато болниците могат да се справят с повече пациенти.

Въпреки че Комисията, която предлага закони на ЕС и гарантира тяхното прилагане, не изрича точно как държавите от ЕС трябва да направят прехода, тя подчертава, че изходът трябва да бъде постепенен.

Социалното дистанциране трябва да се поддържа и не трябва да има общо завръщане на работа.

Магазините могат постепенно да се отворят отново с възможни ограничения за броя на хората, които могат да влизат, а училищата могат да отворят отново, въпреки че комисията препоръчва по-малки класове, за да могат учениците да учат на по-безопасно разстояние един от друг.

Брюксел казва, че между всички стъпки трябва да остане празнина от около един месец, тъй като ефектът им може да бъде измерен само с течение на времето.