Брюксел пак умува новите лидери на ЕС

Европарламентът започва работа

ЕС
08:19 - 02 Юли 2019
1529
Брюксел пак умува новите лидери на ЕС

Новоизбраният Европейски парламент се събира днес в Страсбург на първото си заседание. Утре ще бъде избран председател на ЕП. В четвъртък е възможно да бъде гласувано предложението за следващ председател на Европейската комисия, ако днес Европейският съвет в Брюксел успее да се споразумее кого да предложи на тази длъжност след денонощие напрегнати разговори.

Предвижда се гласуването за председател на ЕП да бъде тайно и с бюлетини. Всеки от кандидатите ще има по пет минути за изказване пред своите колеги. Изборът може да приключи с първия кръг на гласуване, ако някой от издигнатите получи над половината гласове. В противен случай гласуването продължава до три кръга, като между първото и второто, и между второто и третото гласуване могат да бъдат издигани още кандидати.

Ако и след третия кръг няма ясен победител, в четвърти кръг ще бъде гласувано само за онези двама кандидати, получили най-голяма подкрепа. С четвъртото гласуване председателят бива определен с мнозинство.

Изборът на председател ще бъде последван от определянето на 14 негови заместници и петима квестори на ЕП. Също за сряда е насрочено гласуване на състава на парламентарните комисии.