БСП даде Иван Портних на Лаура Кьовеши

Политика
14:00 - 27 Април 2023
2390
БСП даде Иван Портних на Лаура Кьовеши

След като миналия понеделник общинската администрация в Пловдив пропусна възможността да попречи за скритата приватизация на Пловдивския панаир, днес парламентарната група на БСП даде брифинг, на който публично пресметна щетите за държавата, нанесени от кметовете на Варна Иван Портних и на Пловдив Здравко Димитров.

Според председателя на групата Борислав Гуцанов само от казуса с Пловдивския панаир държавата е ощетена с 60 млн. лв. Той припомни, че Варна е купила т.нар. Дупка в центъра на града (паркинг с размер под 3 дка, собственост на бизнесмена Георги Гергов) за 43,2 млн. лв., предоставени от държавата. След това за още 16 млн. лв. е купен и частен терен, част от прословутата Дупка.

"60 милиона - как ви се струват, попита Борислав Гуцанов по време на дадения брифинг в парламента. И в Манхатън няма такава цена на квадратен метър, това сигурно е най-скъпото златно кътче където и да било по света", каза още Гуцанов.

След това от парламентарната група на левицата припомниха, че през 2016 г. второто правителство на ГЕРБ прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата 49% от капитала на "Международен панаир Пловдив". Според Гуцанов това е била първата стъпка към реализацията на плана за овладяването на панаира от Георги Гергов.

Гуцанов припомни и случая с удълбочаването на варненското пристанище на стойност 430 млн. лв., което в момента не може да приключи заради несвършена работа от кмета на Варна Иван Портних.

"Основните две причини за това са, че не е изчислено, когато е започнало удълбочаването на канала, може ли да бъде укрепен Аспаруховият мост и второ - тръбата (канализационният колектор по дъното на Варненското езеро - бел. ред.), която господин Портних в продължение вече на пет години не може да поправи. "Нека прокуратурата да вземе мерки и да установи кой, кога и как правил тази тръба и той да понесе своята отговорност.

Но може ли един кмет повече от един мандат да не може да реши този въпрос - с мръсната канализация, която минава по дъното на езерото, и това да спира инвестиция от 430 млн. лв. да свърши своята работа, попита Гуцанов. Ако това не е престъпление, то не знам как да го нарека."

Накрая Борислав Гуцанов съобщи, че БСП е сезирала Европейската прокуратура по казуса с рибарското пристанище "Карантината" във Варна. "За неговото построяване бяха похарчени 8,5 млн. евро, а в момента не само, че в него не може да влезе нито яхта, нито рибарски плавателен съд, а дори можеш пеша да преминеш от единия край на входа на пристанището до другия така, както Христос е ходил по водата."

В този случай Борислав Гуцанов имаше предвид лошото планиране на пристанището, станало причина за затлачването на входа му с пясък, което на практика го прави неизползваемо. "Тези 8,5 млн. евро, от които 70% са европейски пари, също се пишат на сметката на господин Портних", каза председателят на парламентарната група на БСП.