БСП настръхна срещу Нинова заради изключването на другар "на подпис"

Иван Иванов - Пилето: Не съм удрял никого, решението на Националния съвет е нелегитимно

Политика
09:26 - 06 Декември 2020
4888
БСП настръхна срещу Нинова заради изключването на другар "на подпис"

БСП настръхна срещу ръководството на партията в лицето на Корнелия Нинова и шефа на Общопартийната контролна комисия (ОПКК) Емил Войнов след изключването на депутата Иван Иванов, по прякор Пилето, от структурите на Столетницата. Вчера пресцентърът на левицата излезе със съобщение, че той вече не е част от партията, а решението е било взето след предложението на т.нар. Другарски съд. Още в събота обаче започнаха критиките срещу него, защото според запознати то е било прието "на подпис", научи Lupa.bg. А подписка така и не се била появила.

Самият Иванов обясни в профила си във фейсбук няколко часа след съобщението от "Позитано"20, че до момента органи на реда не са се свързвали с него и не знае дали е заведено срещу него. Скандалът с Пилето избухна след избора на председател на младежката организация в община Долни Чифлик, Варненско, за който първо Lupa.bg ви информира.

В средата на октомври Иванов бе обвинен от съпартийците си във Варненско, че е поръчал побой над местния лидер Валентин Вълчев, като от щаба на социалиста, сочен за близък до Нинова - Борислав Гуцанов, обявиха и че има досъдебно производство, както и че прокуратурата се е заела със случая. Досега обаче от държавното обвинение не са излезли с официална информация за въпросния побой. От фланга на Иван Иванов са категорични - побоят над Вълчев не се е случил в партийния клуб, а пред него и драмата с избора на младеж номер 1 за Долни Чифлик няма нищо общо. Нещо повече, те твърдят, че Вълчев е бил мъртво пиян и вероятно е станал жертва на изнервени местни жители.

И днес Пилето обяви в ефира на Би Ти Ви, че никога не е удрял другаря си. „Около 18:30 бях там, но слязох до щаба на флота във Варна. Организаторите на тази постановка са очаквали, че ще остана на събирането на младежите, но аз си тръгнах“, коментира той. Бях на 5-6 км от местопроизшествието по време, по което потърпевшият твърди, че се е случило, поясни Иванов. Той заяви, че познава пострадалия Валентин Вълчев, но не го е виждал 3 месеца – от конгреса на БСП в София.

От друга страна, противниците на Нинова са на мнение, че решението, взето вчера за изключването на Иванов, няма да издържи, защото настоящият състав на Националния съвет не е легитимен. Както Lupa.bg първа ви информира, досега са минали 2 заседания в Софийския градски съд, на които новото ръководство на БСП не успява да докаже, че всички процедури за свикването на 50-я юбилеен конгрес, който избра пленума и утвърди избора на Нинова за втори мандат, са спазени. Шефката на червените побърза да обяви новината за "фалшива", въпреки че окончателната развръзка за регистрацията на ръководството тепърва предстои - на 15 декември. Ако и тогава съдът откаже да го впише, на "Позитано" 20 трябва да се върне старият състав на пленума, където глас имат и лица като Сергей Станишев, Георги Пирински и Михаил Миков, отпаднали от новия НС.