БСП отбеляза 9 май (СНИМКИ)

Политика
12:30 - 09 Май 2021
4310
БСП отбеляза 9 май (СНИМКИ)

Без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа, каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов по време на организираните от левицата прояви в центъра на столицата. Венци и цветя бяха поднесени пред Паметника на Незнайния воин и Паметника на Съветската армия.

9 май 1945 г. отвори нова страница в историята на Европа – така Паргов коментира значимостта на днешния ден, в който преди 76 г. Германия капитулира и това слага край на Втората световна война. В най-големия военен конфликт загиват близо 60 млн. души:

„Първо ден на победата, благодарение на която Европа успя да се обедини и да бъде в днешния вид и да празнуваме Ден на Европа. Ден на почит към героите на България от Първа българска армия, които загинаха по бойните полета в последната фаза на Втората световна война. Тук почитаме и всички участници в антифашистката съпротива“.

Време е да преодолеем статуквото на прехода в отношението към Русия и да не позволяваме да ни замесват в скандални афери, призова Паргов пред Паметника на Съветската армия.

Руският посланик Елеонора Митрофанова отдаде почит на загиналите български воини, партизани и антифашисти:

„Трябва да кажем „не“ на войната, „не“ на повторението на този ужас, който са преживели нашите предци. Честит празник, приятели!“.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на героите.

Снимки: Агнес Методиева