БСП, ПП и ДБ подкрепят 50% от парите за пътищата

Парите трябва да се изплатят веднага след решението на НС

Топ
13:41 - 13 Април 2022
1242
БСП, ПП и ДБ подкрепят 50% от парите за пътищата

БСП, “Продължаваме промяната” и ДБ ще подкрепят решението да се отпуснат 640 млн. лв. за разплащане на пътностроителните фирми. Предложението гласи 50% от исканата сума (520 млн. лв.) да се изплати след решението на Народното събрание, което се очаква да бъде разгледано утре. С решението ще бъде одобрено и плащането на 100% от парите за мантинели, знаци и маркировка в размер на 136 млн. лв. Това обясни шефът на регионалната комисия Настимир Ананиев в кулоарите на парламента.

По думите му останалите 50% от сумата трябва да бъде проверени от междуведомствената комисия, която е между МРРБ и финансовото министерство, след това да има и контрол от антикорупционната комисия в парламента, едва след което парламентът да вземе решение. 

“Парите трябва да бъдат платени, въпросът е да не се разписва празен чек, защото ако се платят всички пари без контрол, ще бъде огромен проблем.”, каза Ананиев.

Срещу идеята обаче се обявиха от “Има такъв народ”. 

Противоконституционно е комисия в парламента да одобрява плащания, глупаво предложение не се подкрепя, най-добре е Министерски съвет да решава, посочи Тошко Йорданов от ИТН на въпрос дали ще подкрепи така направеното предложение.

“ИТН ще реагира с весел смях, защото това е поредното предложение на “Продължаваме промяната”, това което те бламираха сами, беше пак тяхно, написано от премиера Кирил Петков и редактирано като думички от сътрудничката му Лена Бориславова, след това започнаха целия цирк в парламента заради БНБ. Това, което предлагат е по-лошо от предното, което предложиха.”, каза Йорданов.

По думите му вариантите трябва да бъдат два - или Министерски съвет да решава за въпросните плащания, или да се направи специална комисия в парламента, която да одобрява всички плащания. “В министерството на Даниел Лорер има съсредоточени 13 млрд. лева от плана за възстановяване, финансовото министерство не се знае какво прави с бюджета.”, каза Йорданов. На въпрос дали очаква подкрепа за такава комисия, Йорданов отговори: “Да видим”.

БСП заявиха, че ще подкрепят предложемоето.

Ще подкрепим решението, ние сме в абсурдна ситуация - това в проблем, който идва от ГЕРБ от неща, случили ли се по тяхно време, почвайки от ин-хауса без търгове, дадени пари на много по-голяма стойност от парите, които са били в наличност за ремонт на пътищата. За жалост, служебният кабинет също не се е справил с тази ситуация, затова сега сме изправени пред нея, посочи Борислав Гуцанов от БСП.

“Днес разгледахме предложението, имаме няколко технически предложения, които да обсъдим, но посоката е в това, че трябва да се реши този проблем. Никога не сме казвали, че няма да бъдат отпуснати тези 600 млн. лева. Проблемът е сложен, стъпва на договорна ситуация, която е стигнала до блокаж и трябва да се търсят нетрадиционни решения. Засега продължават обсъжданията.”, коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Според лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов има заложници на определени лобистки интереси.

“В началото на мандата на това правителство много добре знаеха, че тези договори не са добре съставени и че имат вродени дефекти и недостатъци и би следвало да бъдат анулирани и процедурата, която все пак отнема врвме, да бъде стартирана в края на миналата година, имаха това време. Сега към този момент въпросът нямаше да съществува и нямаше да са недоволни нито хората отвън, нито съответно и представителите на управляващото мнозинство. Очевидно е, че някой някъде е станал заложник на определни лобистки интереси. В крайна сметка тези канали, по които са вървели пари за подкупи и корупционни схеми, няма никакъв проблем да продължи и пари да вървят към управляващите, без значение дали са ГЕРБ или ПП.”, каза Костадинов.

След няколко неуспешни опита парите да бъдат гласувани през изминалата седмида, днес депутатите ще се съберат отново, за да разгледат предложението в бюджетна комисия, а утре се очаква то да влезе за гласуване и в пленарна зала.