БСП вика спешно Борисов в парламента

Политика
15:00 - 15 Април 2020
14717
БСП вика спешно Борисов в парламента

Опозицията в лицето на БСП вика другата седмица премиера Бойко Борисов на извънредно заседание в парламента, разбра Lupa.bg. Депутатите ще настояват той да даде ясен и категоричен отговор какво точно е състоянието на държавата в момента и какви икономически и социални мерки предприема кабинета за справяне с кризата.

Социалистите вече са внесли подписка до председателя на парламента Цвета Караянчева да свика заседание за изслушването на Борисов. Това трябва да се случи в 7-дневен срок.

Депутатите от БСП обмислят да потърсят отговор от министър-председателя и по темата за влизането ни в еврозоната. След кратко затишие, преди няколко дни Бойко Борисов отново повдигна този въпрос и обяви, че до края на април България ще кандидатства за чакалнята на еврозоната.

„Борисов направи танц две напред едно назад и сега се намества отново на положението за влизане в еврозоната. Страховете на хората обаче са големи и това трябва да стане само след широка дискусия“, коментира пред Lupa.bg Дора Янкова от Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Колегата й Румен Гечев също смята, че този въпрос трябва да бъде поставен час по-скоро.

"Целта на Борисов е много ясна – той ползва еврозоната като пиар трик, защото негативите от извънредното положение растат лавинообразно и се чуди какво ще прави. Освен това краят на април идва!", коментира Гечев.

Депутатът от Бюджетната комисия в парламента обаче беше категоричен, че тезата на управляващите за лесните пари от ЕЦБ, ако сме в чакалнята на еврозоната, е „брутална лъжа“.

„Да допуснем, че има политическо решение за влизането ни в ERM-2 – пак никакви пари няма да дойдат! Тези пари са предназначени само за страни-членки, а не за страни в чакалнята на еврозоната“, дебело подчерта Гечев.

Той поясни, че това няма да са никакви подаръци, а кредитни линии, които трябва да се връщат. „Банките не са Дядо Мраз!“, обобщи червеният депутат.