БСП внесе третия вот на недоверие

Нинова: Забраниха ни Бузлуджа, "сваляме" събора на жълтите павета

Топ
13:10 - 10 Юли 2020
1548
БСП внесе третия вот на недоверие

БСП внесе третия вот на недоверие срещу правителството. Темата е допълнена и вече освен корупция се споменава и "ескалиране на напрежението" в държавата заради масирания протест срещу управляващите и прокуратурата вчера.

Очаква се разискванията по вота да се състоят следващата седмица, като тогава ще е и самия тест за кабинета. 

„Уважаеми български граждани, вчера се случи нещо безпрецедентно в президентската институция. Тежко въоръжени представители на органите на реда, както и показните действия на органите на съдебната власт са удар по върховенството на закона, Конституцията и правовия ред. Днес премиерът Борисов прехвърли отговорността за случващото се в държавата на НСО. Твърде елементарно, г-н премиер. Отговорността за случващото се е ваша“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата в пленарната зала. 

Тя посочи, че вчера хиляди хора са излезли да кажат, че не може да продължава по този начин и ги поздрави за това.

„Искам от името на БСП да заявя тук открито, за да няма после спекулации, приказки за преврат, да не си позволявате да преследвате хора в страната. Затова го правя от парламентарната трибуна, директно, открито и с пълното съзнание.

„Вчера властта ни забрани да проведем традиционния си събор на левицата на връх „Бузлуджа“. Добре, ще го направим на жълтите павета в София пред Министерски съвет. Ще го направим като национален митинг и нека всички желаещи промяната, без оглед на партийните си интереси, се обединим. Не става дума за партийните, или лични рейтинги, а за България“, закани се Нинова. 

Не е ясно кой е наложил забраната, защото тя не уточни, но съборът на открито попада в новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, според която повече от 30 души не могат да се събират заедно на открито.